fallback

Златото и среброто поскъпнаха с по над 2% след спада на долара

Паузата в подема на долара донесе облекчение за златото в краткосрочен план, но средносрочните цени продължават да са уязвими, отбеляза експерт

17:44 | 09.12.14 г. 3

Цената на златото се покачва през втората половина на европейската търговия във вторник, като фючърсите върху суровината се покачват с 2% на фона на губещия позиции щатски долар.

Златото с доставка през януари поскъпва с 1,94 на сто до 1 218,10 долара за тройунция.

Междувременно цената на сребърните фючърси спада с 2,90 на сто до 16,748 долара за тройунция.

В настоящата изключително динамична пазарна среда активи като държавните облигации и златото са склонни да поскъпват, тъй като са възприемани от пазара като сигурни убежища, които могат да ги предпазят от загуби. Въпреки това във вторник доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа спада под 2,22%, отстъпвайки с почти 10 базисни пункта от петък.

Междувременно доларът отслабна спрямо повечето основни конкурентни валути. Доларовият индекс ICE – виртуалната мярка на силата на зелените пари спрямо кошница от шест основни световни валути, губи 0,45% до 88,64 пункта. Златото и щатският долар са склонни да корелират отрицателно.

Въпреки това мнозина смятат, че текущото поскъпване ще бъде краткотрайно. "Паузата в подема на долара донесе известно облекчение за златото в краткосрочен план, но цените продължават да са уязвими в средносрочен план с оглед на неизбежното покачване на лихвите в САЩ", заяви Хуан Уей, базиран в Шанхай анализатор в Huatai Great Wall Futures.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:34 | 15.08.22 г.
fallback