fallback

Петролът разширява загубите си и цената отново е под 70 долара за барел

Доближаваме се до цена от 60 долара за брента. Нищо не може да спре това движение, твърди анализатор

10:17 | 05.12.14 г. 4
Автор - снимка
Създател

И в петък цените на петрола поеха надолу, като търговците оправдават продължаващото поевтиняване с решението на държавната петролна компания на Саудитска Арабия да понижи официалните цени на своя суров петрол с доставка през януари за купувачите в САЩ и Азия до най-ниските нива в последните 14 години. Това засилва ценовата война на глобалния петролен пазар. 

Ходът предполага, че Кралството се насочва към още по-агресивно завземане на пазарен дял след решението на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да запази производствените квоти непроменени.

В сутрешната сесия един барел (159 литра) от сорта Брент струва 69,28 долара – с 36 цента по-малко от цената в четвъртък. Цената за барел от американския суров петрол падна с 30 цента до 66,51 долара. Така и двата вида петрол са напът да отчетат втора поредна седмица на спадове. „Доближаваме се до цена от 60 долара за брента. Нищо не може да спре това“, заяви Тони Нюън, мениджър по управление на риска в Mitsubishi Corp в Tokyo, цитиран от Ройтерс. Само седмица след като Саудитска Арабия отказа да подкрепи предложение на ОПЕК за намаляване на добива на петрол, най-големият износител на суровината реши да намали цената си за Азия и САЩ. „Това е пореден знак, че те искат да запазят производствените нива“, каза Нюън. Битката за пазарни дялове вероятно ще се ожесточи през следващата година, когато Ирак ще започне да изнася повече петрол, след като Багдад достигна временно споразумение с регионалното кюрдско правителство.

Освен това Либия се подготвя да рестартира дейността в най-голямото си нефтено находище Ел Шарара, след като бе отстранена неизправност. Ел-Шарара е едно от най-големите петролни находища в Либия и може да произвежда на ден по 350 000 барела дневно.

По-студената от очакванията зима може да подкрепи петрола, твърди още експертът, въпреки че цените може да спаднат отново в края на първото тримесечие.

Запитани от Ройтерс анализатори считат, че цените може да се повишат през следващите две години от петгодишното дъно, достигнато през тази седмица, тъй като пазарът се стабилизира.

Консенсусната оценка за цената на брента е за 82,50 долара за барел през 2015 г. Но по-ниските цени могат да доведат до отлагане през следващата година на проекти за добив на петрол и газ на стойност над 150 млрд. долара, смята Джейд Фю, инвестиционен мениджър в Heartwood Investment Management в Лондон.

„Ние вярваме, че очакваното насърчаване на потреблението в САЩ заради ниските цени на петрола надвишава рисковете за енергийния сектор", каза Фю. "Това е добра новина за световния растеж". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:38 | 01.09.22 г.
fallback