fallback

Саудитска Арабия очаква спад на цената на петрола до 60 долара за барел

Промяната в мисленето на страната предполага, че де факто лидерът на ОПЕК няма да настоява за намаляване на доставките в краткосрочен план

12:39 | 04.12.14 г.
Автор - снимка
Създател

Саудитска Арабия се настройва, че цените на петрола може да паднат с още около десет долара за барел (159 литра). Най-големият производител в рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) приема, че цената на суровината ще се стабилизира на ниво от около 60 долара, съобщава Wall Street Journal, позовавайки се на вътрешни източници.

Това е ниво, което биха могли да понесат както саудитците, така и останалите производители в Персийския залив, пише вестникът. Държавите от залива не поставят своя целева цена, но ако цените паднат под 60 долара, това може бързо да се промени.

Промяната в мисленето на саудитците предполага, че де факто лидерът на Организацията на страните износителки на петрол няма да настоява за намаляване на доставките в краткосрочен план, дори ако цените на петрола паднат още. 

Промяната в нагласата на страната също предполага, че на членките на ОПЕК може да им се наложи да се адаптират бързо към промените на пазара на петрол, причинени от рязкото увеличаване на добива заради шистовата революция в САЩ и забавянето на световния растеж на търсенето. Съвсем наскоро, в началото на ноември, служители от ОПЕК прогнозираха цена от 70 долара за барел като дългосрочно ценово ниво, при което няма да има "паника" в редиците на организацията.

От края на юни цената на петрола се понижи с 40%. В някои дни цената на един барел от сорта Брент от Северно море падна под 70 долара - което е най-ниското ниво за последните пет години. Причината за спада на цените – ускоряващият се добив на шистов петрол в САЩ води до свръхпредлагане на петрола на световните пазари и натиска надолу цените.

Независимо от това на заседанието си през миналата седмица ОПЕК реши  да не намалява добива си. Някои от членовете на организацията, като Венецуела и Иран, настояват за намаляване на добива, за да се свие предлагането. Тези страни са силно зависими от приходите от петролния бизнес. Арабските държави, особено Саудитска Арабия, се противопоставят на това.

Експертите подозират зад всичко това ценова война, насочена към конкуренцията в САЩ. Производството от нефтени шисти в САЩ си заслужава само в случай, че петролът е скъп. Ако цените на петрола продължат да падат, според редица експерти част от производството в САЩ ще бъде непечелившо.

Междувременно цените се стабилизираха отчасти. В четвъртък брентът струва 70,27 долара за барел – с 35 цента над цената от сряда. Цената за барел от американския петрол се повиши с 48 цента до 67,86 долара. Всичко по темата четете тук

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:42 | 05.09.22 г.
fallback