fallback

Златото задържа позиции над 1 200 долара за тройунция

Цената на жълтия метал получи тласък след песимистичните данни за икономиката на САЩ, които отслабиха долара

10:14 | 02.12.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на златото отстъпи с близо процент по време на азиатската сесия във вторник след силния тласък над 1 200 долара за тройунция в понеделник.

Контрактите върху жълтия метал с доставка през февруари поевтиняват с 0,91 на сто до 1 207 долара за тройунция след достигнатото повече от 4,5-годишно дъно ден по-рано.

Междувременно цена на среброто също с доставка през февруари спада с 1,91 на сто до 16,373 долара за тройунция.

Цените на благородните метали се покачиха в понеделник след представените не особено оптимистични данни за производството в САЩ. Докладът на Markit Economics отслаби долара, което пък от своя страна направи деноминираните в зелените пари активи по-достъпни за притежателите на други валути.

Базираната във Великобритания анализаторска компания Markit Economics съобщи, че американската производствена активност се е разширила с по-бавен темп през ноември вследствие на спада на новите поръчки за износ. Производственият индекс на мениджърите по покупките отстъпи до 54,8 пункта от 55,9 пункта през октомври. Икономистите прогнозираха понижение до 55 пункта.

В неделя гласоподавателите в Швейцария отхвърлиха и трите инициативи, подложени на референдум. Мнозинството от 26-те кантона гласува против предложенията, което автоматично означава, че те не се приемат. Резултатите отговориха на предварителните очаквания.

Референдумът бе във връзка с три инициативи – за въвеждане на допълнителни, стриктни ограничения на имиграцията в името на опазването на околната среда, за задължително съхраняване на държавните златни резерви в страната и за купуване на допълнителни количества от благородния метал от централната банка, както и за премахване на данъчните привилегии за чужденци. Проучванията на общественото мнение прогнозираха отхвърляне на всички тези предложения.

"Независимо от начина на гласуване ще има реакция на пазара", каза малко преди оповестяването на резултатите Дейвид Говет, ръководител на звеното за благородни метали в брокерската къща Marex Spectron Group.

Важен за цените на металите се оказа и фактът, че в понеделник Moody's понижи рейтинга на Япония с една степен до A1, позовавайки се на "повишена несигурност" във връзка със способността на местните власти да намалят фискалния си дефицит.

Новината породи опасения за допълнително забавяне на глобалното възстановяване, което може да накара Федералния резерв на САЩ да изчака с покачването на лихвените проценти. Подобен ход би дал допълнителен тласък на цените на благородните метали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:21 | 14.09.22 г.
fallback