IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поевтиня до 4,5-годишно дъно под 65 долара за барел

Причина за непосредствения спад станаха поредните песимистични данни за икономиката на Китай

08:43 | 01.12.14 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът поевтиня до 4,5-годишно дъно под 65 долара за барел

Цените на суровия петрол cпаднаха по време на първата за месеца търговия в Азия в понеделник след представянето на ключовите данни за производствената активност в Китай.

Контрактите върху американския суров петрол WTI c доставка през януари поевтиняват с 2,24 на сто до 64,67 долара за барел. Равнището е най-ниското от май 2010 г. насам.

Същевременно стойността на търгувания в Европа сорт брент също с доставка през януари спада с 2,34 на сто до 68,51 долара за барел.

Новата седмица започна с публикуването на ключови данни от Китай. Правителствен доклад показа, че индексът на производствената активност за ноември се е забавил до 50,3 пункта спрямо 50,8 пункта през октомври.

Друга от причините за непосредствения спад на цените на „черното злато“ несъмнено е решението на производителите на петрол от Персийския залив, водени от Саудитска Арабия, които запазиха производствения си таван от 30 млн. барела на ден.

Богатите държави от региона изтъкнаха нееднократно, че са готови да устоят на ниските цени, които обаче не са по вкуса на Венецуела и Иран – две от членките на ОПЕК. Според венецуелските и иранските власти обаче свиването на производството ще стабилизира пазара и ще намали натиска върху държавните им бюджети.

Групата "иска справедлива цена и не изпраща никакви сигнали на никого", заяви генералният секретар на ОПЕК Абдала Ел-Бадри по време на пресконференцията след края на заседанието.12-членният картел, който е отговорен за около 40% от световните доставки на петрол, ще се срещне отново на 5 юни в австрийската столица Виена.

През новата седмицата САЩ ще представи доклада за новите работни места през ноември в петък, който може да даде нова насока на решението за покачване на лихвените равнища в най-голямата икономиката в света – ход, който според мнозина би рефлектирал и върху ситуацията на енергийните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

12
rate up comment 10 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
А за картинката с цветя и рози в американската шистова индустрия тук от вчера има едно матрялче, което май си изпуснал и затова си се изхвърлил като *** на сгурия. Прочети го:http://***.investor.bg/analizi/91/a/obri-makklendyn--istoriiata-na-edin-fraking-baron-184120/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Абе пич, ти сериозно ли ги пишеш тез работи, или се гъбаркаш с публиката?"Считам, че ниските цени на енергоносителите ще предизвикат неочакван, но силен ръст на развиващите се и развитите икономики, за период около 5 години."Начи според теб онова било руст заради ниските цени на горивата, а не балон в кредитирането и недвижимите имоти, а трясъкът и кризата не са били заради фалити на банки и цели държави заради дългове, а заради ръста на цените на горивата?Даже са се намерили и разни тикви да ти слагат плюсове?!!! Пхахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 7
Ironhorse
преди 9 години
Прочети малко и ще видиш, има официални данни, че шистовият добив на нефт е рентабилен СЕГА на 40 долара за барел.Клетвите на ФЕдун за фалита на шистовите компании няма да фане дикиш.Но виж добива на русия е с цена от около 55 до 60 долара за барел. като през 2015 и нататък по технологични причини добивът ще намалява, заради ембаргото.То по сведения от Кремъл САЩ трябваше да фалират в началото на 2014, но като гледам, май пак гробокопачът русия ще падне в изкопаното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 6
Internet
преди 9 години
Абе, юнаци, какво става с шистовия петрол? Как ще я карат, а? При 160 млрд. долара само кредити от банките...И при затваряне на производството под 75 долара за барел. Бнките са продали шистовите кредити на вторичния пазар и завличат всичко по веригата.Смешковци, надничари,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 7
Ironhorse
преди 9 години
Путин допусна тотална стратегическа грешка да употреби пряка военна сила за постигане на икономически интереси.Дори Китай ОСЪЗНА, ЧЕ ТОВА НЕ Е ПОДХОДА и не случайно Си Дзи Пин, завчера декларира, че икономическите интереси на Китай няма да се постигат с военни средства и залага на "меката сила".Т.е. докато Путин е на власт, Русия ще бъде тотално изолирана от всички.Доказателството е срещата в Бризбейн, ОПЕК и срещата на АСЕАН.на 29.11.2014.Дори Бразилия не се впусна да защитава Русия, както разчитаха много от Кремъл.И така, какво можем ние да изкярим.Считам, че ниските цени на енергоносителите ще предизвикат неочакван, но силен ръст на развиващите се и развитите икономики, за период около 5 години.Т.е. ще имаме онзи бум на икономиката както от 2003 до 2008г.Призовавам колегите да не теглят кредити, защото веднъж му се яде попарата, но ако втори, трети, значи ти харесва "попарата".Считам, че този бум ще се дължи на разцвет на реалната икономика, а не на финансовата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 13
studioaa
преди 9 години
Според мен този спад е временен и няма да се задържи за повече от 24 месеца.САЩ нямат ползва от толкова силен $ заради големия огромния си дълг. Сделката между Обама и краля на Саудитска Арабия Абдула няма да устиска дълго защото все пак арабите не разполагат с неограничено количество петрол. Освен това Путин плаши с война арабите и ако все пак това се случи петрола ще се изтреля на над 500$ за барел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 7
Ironhorse
преди 9 години
Кеф ми е когато форумните *** в бяс не могат да кажат нищо смислено.Миналата седмица, като казах че според мен петрола ще потъне много след срещата на ОПЕК в четвъртък, ме обявиха за луд.Завчера шефа на Лукойл Федун, го обърна на клетви, че шистовите компании на САЩ ще фалират.Гледам долара подмина 50 рубли, та да се обзаложим дали няма да видим равнище от около 100 рубли за долар, преди Коледа.Путин допусна тотална стратегич
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
А има ли някой, който да накара гадовете от Лукойл да не ни продават на ценови равнища от около $100 за барел?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
Ше падне да сигрно на левче тубата .. :)) хоете си го копайте вие тогаа, кат златото до 500$ щеше да слезне щото Швейцарците така били решили ... :)) кат го гледам златото слезнало с 20 кинта ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 15
simbad12
преди 9 години
Ти голям анализатор се извъди бе, що не си купиш тогава и да кешираш? За последната седмица изведнъж се навъдиха 7 млн. разбирачи на петролния пазар, както и толкова разбирачи на бокс, футбол, младежка евровизия и бюджет, разбира се .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още