IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поевтиня до 4,5-годишно дъно под 65 долара за барел

Причина за непосредствения спад станаха поредните песимистични данни за икономиката на Китай

08:43 | 01.12.14 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът поевтиня до 4,5-годишно дъно под 65 долара за барел

Цените на суровия петрол cпаднаха по време на първата за месеца търговия в Азия в понеделник след представянето на ключовите данни за производствената активност в Китай.

Контрактите върху американския суров петрол WTI c доставка през януари поевтиняват с 2,24 на сто до 64,67 долара за барел. Равнището е най-ниското от май 2010 г. насам.

Същевременно стойността на търгувания в Европа сорт брент също с доставка през януари спада с 2,34 на сто до 68,51 долара за барел.

Новата седмица започна с публикуването на ключови данни от Китай. Правителствен доклад показа, че индексът на производствената активност за ноември се е забавил до 50,3 пункта спрямо 50,8 пункта през октомври.

Друга от причините за непосредствения спад на цените на „черното злато“ несъмнено е решението на производителите на петрол от Персийския залив, водени от Саудитска Арабия, които запазиха производствения си таван от 30 млн. барела на ден.

Богатите държави от региона изтъкнаха нееднократно, че са готови да устоят на ниските цени, които обаче не са по вкуса на Венецуела и Иран – две от членките на ОПЕК. Според венецуелските и иранските власти обаче свиването на производството ще стабилизира пазара и ще намали натиска върху държавните им бюджети.

Групата "иска справедлива цена и не изпраща никакви сигнали на никого", заяви генералният секретар на ОПЕК Абдала Ел-Бадри по време на пресконференцията след края на заседанието.12-членният картел, който е отговорен за около 40% от световните доставки на петрол, ще се срещне отново на 5 юни в австрийската столица Виена.

През новата седмицата САЩ ще представи доклада за новите работни места през ноември в петък, който може да даде нова насока на решението за покачване на лихвените равнища в най-голямата икономиката в света – ход, който според мнозина би рефлектирал и върху ситуацията на енергийните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

32
rate up comment 6 rate down comment 1
Danny666
преди 9 години
Ех мили мой полуидиоте ДЕ ДА БЕШЕ ПРАВ в прогнозата си за 2-3 години а след това да ни подаряват гориво по бензиностанциите !Това че СА играе мръсно на Путин само май ти още не си го разбрал ! Аз на *** като Мави отдавна го писах.Реалностите обаче са трагични и това падане на цената ще доведе до ПОРЯЗКО качване и на ПОВИСОКИ нива на цените само след 1 година !Не понасям Руските мужици, но в случая само ни остава да се молим синтеза да даде резултати до 2-3 год. иначе запада ще яде яко дърво ! И то заслужено !Защото преди 25год, червената смрад беше на КОЛЕНЕ и трябваше да бъде обезглавена а не да си играят на демокрация !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 3
ДХДО
преди 9 години
Последно засегнатата от теб тема, за това как проблема с падащото потребление и от там със заетостта, може да се реши с повишаване на квалификацията на заетите, наистина ме оставя в сериозно недоумение и няма да коментирам нещо, в което не мога да схвана и йота от логиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 9 години
не икономиката а политиците са кредитно зависими :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 9 години
Бг не е удачен пример . Тук се намираме вече в чутовна демографска криза която ще продължи да спихва потреблението докато на някой не му увре тиквата да внася по 30-50 хил емигранти годишно и да ги задържи на тази територия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 2
ДХДО
преди 9 години
Тези проблеми ги имаме още от 1991г.Но те не попречиха на бума в икономиката от 2003 до 2008г.Това е така и изобщо не противоречи на твърдението ми, че съвременната икономика е кредитно зависима. Допълнителните източници на растеж за икономиката, в посочените от теб периоди са :а) интеграцията на потреблението на бившия соц-блок в глобалния пазар иб) снижаването на лихвата по кредитите.Този потенциал беше изчерпан и икономиката колабира. Поради отсъствие на други пазари за овладяване (живеем в/у ограничена планета) и невъзможността да се направят отрицателни лихвите по кредитиране на реалния сектор и потреблението, то това, което остава като вариант за източник на ръст е нулиране на дълговете и стартиране на нов цикъл на кредитна експанзия или при определена теоретична постановка, качествено нов технологичен пробив с голям потребителски потенциал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 3
Ironhorse
преди 9 години
53 рубли за 1 долар, а още денят не е завършил !Казвам ти спри се, че или ще ти спрат рублите или няма да имаш време да ги обмениш, че както един форумец каза преди време:"Курсът на рублата с кон да го гониш не мож го хвана.хахахахВярно отказвам се да гоня михаля. хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 3
Ironhorse
преди 9 години
Ъъъъъ,след поста ти в четвъртък петрола отиде в кереча.Май от пасолството ще ти забранят да се изказваш, защото влияеш негативно на тренда.Хахахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 4
Ironhorse
преди 9 години
От 2009 до 2013г, частният дълг на домакинствата намалява с общо около 10 % и достига под 23 % от БВП, като са се увеличили финансовите активи с 19 %.От 2009 до 2013г. частният дълг на нефинансовите дружества намалява с 30 % е около 50 % от БВП, като около 1/4 от дълга са преки заеми от фирми майки.Това не го казвам аз, а ЕК в доклада си за България за макроикономически дисбаланси за 2014г. Всеки може да намери и да прочете.Т.е. БВП на България е около 83 милиарда лева (2013), като дълга е разпределен така:- публичен дълг около 20 %, т.е. 16,6 милиарда лева- частен дълг на домакинствата е 23 %, което е около 19 милиарда лева- частен дълг на нефинансовите дружества около 50 %, или около 41,5 милиарда лева.Щом от 2009 до 2013 масово при частният дълг се вижда чувствително намаление, включително и аз през 2012 покрих всички заеми, то следва че и през 2014 масово са се покривали дългове, а не са теглени нови.За съжаление данните за 2014 Бог знае кога ще ги имаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 2
Danny666
преди 9 години
Ауууу прибързах да не прочета бисера ти под номер 20 ! ха ха ха Разлях си кафето !Абе ти сериозно си промит и верваш ха ха хаЗнаеш ли сметките ти за електромобилите са направо смешни.Имаше една реклама на кредисимо дето една *** МУТРА сметаше че като върне една бутилка ще вземе 10ст. После ще върне 100 бутилки ха ха ха и така МИЛЯРДЕР ! Абе ти или си програмист или си НАИВНИК (канцеларски плъх) !Само до 3-4 години ще имаме отговор какво става.Виж това:http://peakoil.com/alternative-energy/dynomak-fusion-details-and-summary-of-other-nuclear-fusion-projectsДано да успеят иначе ще гризеш дървото здраво мили/а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 5
Danny666
преди 9 години
Даа ето че полуидиота пак ме намеси в спора си !Мили в линка дето го даваш те наричам *** заради твърдението ти:" Петролът отива към 60-65 $ и така ще е окло 2 до 3 години.След това ще се сгромоляса, предвид гигантските инвестиции в зелена икономика на ЕС и САЩ."След 2-3 години не само че НЯМА да се сгромоляса ами и ще е над 150 долара. Партенките за електромобили, панели и перки си ги продавай на такива като тебе.ЗЕЛЕНАТА икономика на ЕС и САЩ.е ИЗМАМА ! Ти за Солиндра ли пишеш? Или за Тесла ?Или за соларните паркове в БГ ?Мноооогооо си далече от истината и това се дължи на ДИАГНОЗАТА която ти поставих !Радвайте се на дара небесен от ритниците м/у Щатите и Русия щото не 2-3 години 1 НЕМА ДА ИЗКАРА !Ти имаш ли си хабер колко е деклайн рейта на старите находища ?Ами на шистовите такива ?За ЧЕРВЕНАТА КРАЛИЦА да те попитам ли ?Ха ха ха *** коментират. Непонасям комунето Мави ама ще излезе ПРАВ ЗА ТЕБЕ ! Мноооогоо си зле !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още