IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поевтинява след слаба подкрепа за референдума в Швейцария

Цената на фючърсите слезе до 1 175,80 долара преди да се възстанови до 1 193,40 долара за тройунция

19:38 | 19.11.14 г. 78
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото поевтинява след слаба подкрепа за референдума в Швейцария

Фючърсите върху златото поевтиняха с близо 1,5% преди края на търговията в Лондон, но впоследствие съумяха да възстановят част от стойността си. Новините, че по-малко швейцарци ще отидат до урните, за да гласуват на референдума, резултатът от който ще определи дали Централната банка на Швейцария ще държи поне 20% от резервите си в злато, пише MarketWatch.

Към 19:30 часа българско време контрактите върху благородния метал поевтиняват с 0,31% до 1 193,40 долара за тройунция. По-рано цената бе дори по-ниска – 1 175,80 долара за тройунция.

Графика: Investing.com

Само 38% от тези, които възнамеряват да гласуват на референдума в Швейцария, ще подкрепят начинанието на централната банка, показват проучванията на Daily Mail. Агенция Bloomberg съобщава за 47%. Вотът е насрочен за 30 ноември. За да бъде успешен, повече от 50% от гласоподавателите трябва да изразят становището си.

Инвеститорите очакват публикуването на протокола от октомврийското заседание на Федералния резерв на САЩ. Тогава централните банкери сложиха край на месечните покупки на ценни книжа.

Златото почти не реагира, след като бяха оповестени данните за имотния пазар в САЩ.

Във вторник цената на благородния метал се покачи до 1 204,10 долара за тройунция – най-високата цена от 30 октомври. За минималното поскъпване допринесе поевтинелият американски долар, което привлече купувачи.

Освен това цената на златото се покачи с близо 6%, след като отбеляза 4,5-годишно дъно от 1 130,40 долара за тройунция на 7 ноември.

Цената остава уязвима в краткосрочен план на фона на възстановяващата се американска икономика, което ще принуди Фед да покачи лихвите по-бързо от първоначалните прогнози, отбелязва Investing.com.

Очакванията за покачване на лихвените проценти оказват негативно влияние върху златото, тъй като ценният метал не може успешно да се конкурира с активи, носещи по-висока доходност, когато лихвите растат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 16 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
ти знам, че си титан в икономиката баце, щом златото не е пари ... LOL хората в миналата статия нали ти го написаха, че САЩа не го дава тяхното, че и на Украйна краде е за кво им е нали си имат долари ?!?И хои опраи Wikipediata там за шистовия газ, че не замърсява видях, че и там сте бая специалисти, като го разбирате толкоз поправете каквото пише в Wikipediata и за златото също, че не било пари а само конспирации и става за пълнеж по индииски сватби ... LOL :)) напрао някой път ти се чудя що за *** си ти такова едно полезно изкопаемо където убеждава света, че златото не е пари и че шистовия газ не замърсява ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 19
MZ/X
преди 9 години
Тази криза побърка и много западняци, които никога преди това не бяха инвестирали в злато, но около 2011 година повярваха, че идва краят на света и единствената защита е да купят от алчни търговци злато на 1800-1900 долара.Никога през историята на човечеството не е имало толкова злато в ръцете на аматьори и това естествено ще доведе до най-големият срив в цената на златото, докато и последният аматьор не си продаде златото. Моят таргет е 500 долара, но дъното може да се окаже и 200-300 долара.Единственият начин да се направят пари от златото е човек да си стои в една шорт позиция, докато аматьорите се пържат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 16
crammer
преди 9 години
Все пак швейцарците не живият в 19ти век, редно е да се очаква че това ще се отхвърли! Мястото на златото е в историята и по вратовете на платежоспособни и слабограмотни източноевропейци и азиатци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
глобени бяха BNP Paribas, Deutsche Bank и още няколко още лятото поради всякви причини. Немците нали си искаха златото и са умни еее ко стана ? Кат заваляха едни глоби едни чудеса и Deutsche Bank реши, че златото е в "сигурни ръце" при FED. Аз ги разбирам американците много добре знаят, че останалия свят няма да им ползва долара -> кои са истинските пари? - GOLD За да го запазят тоя долар американците се праат на улави, но хич не са прости квото са продали там на Китайци, Руснаци, Индиици е било чуждо злато. Тяхното не е пипано и ако някой нададе вой, както Швейцария и Германия ше бъде изгърбен финансово, как ше си го вземе някой от там ?!? С военна сила ли ко ?? :)) Ако стане война и някой каже не искаме повече долари, те ше кажат ми ок ето злато ние го имаме, няма лабаво там никак даже ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
мдам а съседната статия ти погледна ли там ...Правосъдното министерство на САЩ събра рекордните 24,7 млрд. долара от глоби http://***.investor.bg/sasht/337/a/pravosydnoto-ministerstvo-na-sasht-sybra-rekordnite-247-mlrd-dolara-ot-globi-184115/----------------------...Министерството на правосъдието на САЩ е събрало рекордните 24,7 млрд. долара от глоби по дела за измами и други нарушения ....(какви нарушения ? като референдуми в Швейцария например)...ъм които се причисляват и средствата, събрани от името на други агенции, през 2013 г. са били за 8 млрд. долара, а през 2012 г. - за 13 млрд. долара....----------------------Стотици милиони долари пък заплатиха UBS и Royal Bank of Scotland Group.---------------------- (опаа тея първите не са ли от Schweiz)Резултатите са плод на неуморната работа на Министерството на правосъдието при налагането на федералните закони. Ведомството успява да подведе под отговорност финансовите институции, отговорни за действията си -----------------
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 10
bigmamascandal
преди 9 години
От самото начало беше ясно, че швейцарците са умни и няма да позволят да ги извозят така. Пример - последният техен важен референдум за тавана за заплатите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
Техните приятели от FED са ги "помолили учтиво" просто да пропадне референдума иначе може после тактично на UBS и Credit Suisse в Ню Йорк да намерят едни укривания на данъци едни нарушения в САЩ и те тогава ше бъде чудо кат се започнат едни глоби и то ше им излезе май, че все едно са си го платили още веднъж :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
Vladi666
преди 9 години
"Очакванията за покачване на лихвените проценти оказват негативно влияние върху златото"Никога нема да ги вдигнат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още