fallback

Цената на петрола спадна под 77 долара след неочакван ход на Ирак

Властите в Багдад последваха конкурентите си от Саудитска Арабия и намалиха експортните цени за САЩ

09:05 | 11.11.14 г. 17

Фючърсите върху лекия суров петрол West Texas Intermediate (WTI) продължиха да поевтиняват по време на азиатската сесия във вторник, след като Ирак реагира на последните действия на Саудитска Арабия и промени износните си цени.

Цената на декемврийските контракти върху суровината се смъкна под 77 долара за барел за първи път от август 2010 г. насам. Впоследствие активът леко се възстанови, за да се търгува по време на късната сесия в Азия във вторник за 77,10 долара за барел.

Същевременно фючърсите върху брента, търгувани на Лондонската борса, остават без изменение при 82,66 долара за барел.

Поредният спад на цената по време на търговията в Азия дойде, след като Ирак предприе неочакван ход на намаляване на експортните цени за Съединените щати – решение, което точно седмица по-рано взе и най-големият износител от ОПЕК Саудитска Арабия.

Решението на Багдад бе провокирано и от опита на местните власти не само да запазят текущия си пазарен дял, но при възможност да се възползват от динамичната ситуация на енергийните пазари и дори да подобрят позициите си.

Хидравличното разбиване в САЩ, известно повече като фракинг, изисква повече вложения от добива на петрол от производителите в Близкия изток. Това е и причината Ирак и други държави от региона да се надяват предложените от тях по-ниски стойности на суровината да подтикнат американските производители да свият добива си, което в крайна сметка да ограничи глобалното свръхпредлагане и в дългосрочен план да покачи цените.

Същевременно допълнителното засилване на долара спрямо основните конкурентни валути продължи да прави деноминираните в зелените пари активи по-малко достъпни за притежателите на други парични средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:41 | 05.09.22 г.
fallback