fallback

Цената на петрола се смъкна с още 3% през миналата седмица

Натиск върху търсенето на "черно злато" оказаха свръх предлагането и понижените прогнози на ОПЕК

08:29 | 10.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цените на петрола продължиха да спадат през миналата седмица под натиска на свръхпредлагането. Негативен сигнал към търсенето изпрати и Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), която понижи прогнозите си за цените и търсенето.

През седмицата контрактите върху West Texas Intermediate (WTI) с доставка през декември поевтиняха с 2,77%, за да затворят в петък на ниво от 78,39 долара за барел.

Брентът последва тенденцията и изтри 3,25% към края на седмицата до 83,08 долара за барел.

В началото на седмицата WTI спадна до най-ниските нива от 2011 г. насам след новината, че Саудитска Арабия е намалила цените за клиенти от САЩ. Влияние върху настроенията оказаха притесненията за нарастващите запаси.

Цената на американския петрол спадна до под 78 долара за барел, достигайки най-ниската си точка от 2010 г. по време на азиатската сесия в сряда. Въпреки това часове по-късно по време на търговията в САЩ стойността се покачи след слухове, че "Ислямска държава" е взривила важен саудитски петролопровод.

Междувременно запасите от суровината в най-големия потребител на петрол в света – САЩ, нараснаха с 460 000 барела през седмицата, приключила на 31 октомври. Очакванията обаче бяха за скок от 1,9 млн. барела.

Две събития оказаха влияние върху цените на петрола в четвъртък. Последната криза с добива в Либия за момента приключи, след като въоръжените лица, които блокираха производството, напуснаха петролните полета в Ел Шарара. По-късно ОПЕК понижи прогнозите си за цените и търсенето на "черното злато", но мечите настроения сред инвеститорите надделяха поради свръх предлагането.

В петък настана известна корекция, след като безработицата в САЩ достигна 5,8 на сто според последните данни от Министерството на труда.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
fallback