fallback

Цената на петрола от сорта брент отново слезе под 83 долара за барел

Наличието на повече заети в САЩ означава същевременно и засилено търсене на петрол, смята анализатор

11:33 | 07.11.14 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола отново поеха в низходяща посока, след като в четвъртък Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) понижи прогнозата си за ръста на цените и световното търсене на "черното злато".

Цената на брента с доставка през декември спадна трайно под 83 долара за барел на фона на продължаващия ръст в курса на долара.

Тази сутрин фючърсите за брента поевтиняха с 58 цента до 82,28 долара за барел на борсата в Лондон. Обемът на търгуваните фючърси спадна с 3% под средното ниво за последните сто дни. С това от началото на годината цената на брента се сви с 26%, а от началото на седмицата спадът е от 4%, предава Ройтерс.

Цената за търгувания в САЩ WTI спадна с 25 цента до 77,66 долара за барел.

Същевременно курсът на долара спрямо кошницата от основните световни валути се доближава до 4-годишен максимум преди публикуването на данните за заетостта в САЩ.

„Пазарът ще оцени данните за безработицата. Наличието на повече заети означава същевременно и засилено търсене на петрол", заяви Джонатан Барат, главен инвестиционен директор в Ayers Alliance в Сидни.

Петролът премина в мечи пазар на фона на признаци, че световното предлагане изпреварва потреблението. Водещи членове на ОПЕК се противопоставят засега на призивите за намаляване на продукцията, тъй като те се конкурират със САЩ, които произвеждат петрол с най-бърз темп от повече от 30 години, припомня BusinessWeek.

Световното търсене на суров петрол от ОПЕК, която е „отговорна“ за около 40% от световните доставки, може да падне до 14-годишно дъно от 28,20 милиона барела на ден през 2017 г., показва прогнозата на организацията. Това представлява със 600 000 барела на ден по-малко от прогнозата от миналата година и с 800 000 под предвижданията за тази година.

„Посоката на пазара ще зависи от решенията на ОПЕК за нивото на добива на заседанието на организацията на 27 ноември“, напомня Марк Кинан от Societe Generale в Сингапур.

Според него вероятността да се намали производството възлиза на около 30-40 процента.

Либия се надява в близко време да възстанови добива на суровината от находището Ел Шарара, завзето от въоръжени лица, съобщиха междувременно от Министерството на петролната промишленост на страната.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:33 | 13.09.22 г.
fallback