fallback

Спадът на цената на петрола се разширява

Междувременно Кувейт увеличи трикратно цената на дизела и на керосина за първи път в историята на страната

11:38 | 16.10.14 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола се понижиха днес в азиатската електронна търговия, предава Bloomberg. Ноемврийските фючърси на лондонския сорт Брент поевтиняха с 87 цента до 82,91 долара за барел, минавайки под символичния праг от 83 долара за барел.

Американският лек суров петрол WTI с доставка също през ноември понижи котировките си в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса с 1,07 долара до 80,71 долара за барел.

Така за последните три месеца цената на Брента се свива с 24 на сто от равнището 108,77 долара за барел. 

На петролните пазари продължава да има високо предлагане, тъй като нефтеният картел ОПЕК все още не е реагирал на спад на цените от около 20 на сто от юни с намаляване на производството. В същото време конюнктурното развитие остава неясно, а това може да доведе до намаляване на търсенето в бъдеще.

Междувременно Кувейт увеличи три пъти цената на дизела и на керосина, което става за първи в богатата на петрол страна, която субсидира значително потребителските стоки и обществените услуги, предаде AFP.

Държавният министър на планирането и развитието Хинд ас Сабеех обяви, че цените на дизела и керосина, най-използваните горива в Кувейт, са увеличени от 55 филса (19 цента) на 170 филса (59 цента) на литър. Решението не засяга водата, електричеството и бензина, чиято цента остава 22 цента за литър.

Министърът, цитирана от официалната кувейтска агенция Куна, съобщи още, че правителството обмисля да премахне субсидиите за керосина за чуждестранни авиокомпании, които изпълняват под 5000 полета до Кувейт годишно.

Страната създаде миналата година комисия, натоварена да проучи въпроса за намаляването на субсидиите, които струват на Кувейт около 18 млрд. долара годишно, или една пета от бюджета на страната.

През април кувейтското правителство предупреди, че запазването на субсидиите може да доведе до дефицит в бюджета за 2017-2018 година.

Министърът на петрола Али ал Омаир посочи, че премахването на субсидиите само за дизела би донесло на хазната 1 млрд. долара годишно.

Още за движението на цените на петрола можете да научите от разговора между Вероника Денизова от телевизия Bulgaria On Air и Бойчо Попов от Investor.bg.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:01 | 03.09.22 г.
fallback