fallback

Фед тласна цената на златото до двуседмичен връх

Можем да постигнем по-силен ръст от настоящата позиция до 1230-1240 долара, посочва инвеститор

09:23 | 09.10.14 г. 1

Златото поскъпна до най-високото си равнище в последните две седмици в четвъртък, след като Федералният резерв на САЩ не даде заявка за по-ранно от очакваното увеличение на лихвените проценти. Оповестените в сряда сигнали от централната банкова институция доведоха до загуба на позиции за долара и насочиха инвеститорите отново към благородните метали.

Фючърсите върху жълтия метал с доставка през декември поскъпват до 1 226,30 долара за тройунция, добавяйки 1,68 на сто за деня. Достигнатото равнище е най-високото от 23 септември насам.

Същевременно цената на среброто с доставка през декември също се покачва, нараствайки с 2,48 на сто до 17,487 долара за тройунция.

"Пазарът бе настроен за къси позиции и текущият ход (от страна на Фед – бел. ред.) е тласък не само за златото, но и за всички благородни метали", посочва пред Ройтерс индивидуален стоков инвеститор в Сидни.

"Бихме могли да постигнем малко по-силен ръст от настоящата позиция, може би до 1 230-1 240 долара, но около тези нива златото ще е добър залог за продажба. На фона на стабилните акции ние очакваме по-ниски цени на златото до края на годината", казва още той.

В сряда Фед публикува протокола от последното си заседание с фокус бъдещето на паричната политика на най-голямата икономика в света. По време на срещата членовете на Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) са понижили прогнозата си за икономическия растеж заради поскъпването на долара.

"Растежът може да се окаже по-нисък от очакваното, ако разширяването на икономиката в чужбина изостане от прогнозите", казват някои от участниците, посочвайки, че забавянето на европейската икономика и ниската инфлация в региона могат да доведат до по-нататъшно поскъпване на долара. Това от своя страна пък може да навреди на износа.

Централните банкери също така са дискутирали програмата си за повишаване на лихвите и въпроса дали реториката на институцията не създава грешни впечатления относно това кога лихвените равнища ще бъдат вдигнати.

Повечето членове на FOMC искат от програмата на Фед да е ясно, че периодът на повишаването на лихвите зависи от икономическите данни, тъй като сред централните банкери има опасения, че текущият тон може да създаде впечатление за обвързаност с определен период от време.

Teзи сигнали от Централната банка на САЩ накараха инвеститорите да се обзаложат, че Фед не бърза да затегне монетарната си политика след годините на мащабни парични стимули.

Щатският долар, който поскъпна през последните 12 последователни седмици, достигна близо двуседмично дъно след последните сигнали от Фед. Всяко поевтиняване на американската валута е считано за положителен сигнал за търсенето на деноминирани в долари стоки, като благородните метали, правейки ги по-евтини за притежателите на други парични средства.

"Въпреки всеобщото тълкуване на протокола ние все още вярваме, че перспективата Фед да повиши лихвите е с хоризонт през първата половина на 2015 г., така че не виждам нищо да се променя значително от гледна точка на бъдещето пред златото", казва от своя страна анализаторът в INTL FCStone Едуард Меир.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:16 | 10.09.22 г.
fallback