fallback

Statoil ще доставя природен газ на Украйна през Словакия

Споразумението е краткосрочно и е за малък обем, обяви норвежката компания

18:06 | 03.10.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Норвежката газова компания Statoil е сключила договор с украинската държавна компания Нафтогаз за доставка на природен газ, съобщава руската информационна агенция ИТАР-ТАСС, като се позовава на съобщение на норвежката компания.

Компанията посочва, че споразумението е краткосрочно и е за малък обем на доставката, която ще се осъществи през Словакия.

Председателят на Върховната Рада на Украйна Олександр Турчинов е обсъдил въпроса за норвежките газови доставки по време на посещението му в Осло в края на миналата седмица. Той се присъедини към конференцията на председателите на европейските парламенти.

Украйна се интересува от дългосрочно сътрудничество, за да намали енергийната си зависимост от Русия, посочва още агенцията.

Голям договор за доставка на втечнен газ от Норвегия в края на миналия месец подписа и литовската Литгаз. Литва ще купува 540 милиона куб. м газ годишно в продължение на 5 години. Това е минимумът, необходим за терминала за втечнен природен газ в страната, който ще бъде пуснат в експлоатация до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:15 | 13.09.22 г.
fallback