fallback

Петролът приключи третото тримесечие със сериозни загуби

Суровият петрол сорт Брент поевтинява с близо 14% между юли и септември

10:21 | 01.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цените на петрола по света спаднаха до най-ниските си нива от повече от 2 години насам във вторник, предава CNBC.

Американският суров петрол записа най-големия си дневен спад от 2012 г. насам, след като изтичащите фючърси с доставка през октомври поевтиняха с 4,5% на фона на поскъпващия долар.

Фючърсите на бензина RBOB с доставка през октомври, изтичащи във вторник, изтриха почти половината от печалбите си, трупани в продължение на 2 седмици на Нюйоркската борса. Като причина за това анализаторите посочиха леко свиване на местните доставки.

Разпродажбите доведоха до спад от над 3 долара на цената на американския суров петрол и задълбочиха загубите на водещия европейския сорт Брент. Мнозина брокери посочиха, че цените на петрола са поставени под натиск от поскъпването на долара до 4-годишен връх спрямо кошницата от няколко водещи разменни валути и 2-годишен връх спрямо еврото.

Суровият петрол сорт Брент с доставка през ноември поевтиня с близо 3 долара до под 95 долара за барел. Цената на сорта е с почти 14% по-ниска през третото тримесечие, отчитайки най-големия си тримесечен спад от второто тримесечие на 2012 г. насам. Американският суров петрол поевтиня с 3,41 долара до 91,16 долара за барел, потиснат от слабите данни за потребителското доверие в страната.

Брентът поевтинява от юни насам, когато достигна тазгодишния си връх от 115,71 долара за барел. Обилното предлагане в световен мащаб, силният долар и слабите икономически данни понижиха цената до 95,60 долара за барел. Цената на брента записва спад от 6,1% през септември, докато загубите за американския суров петрол възлизат на около 2,4% за същия период.

Стачка в Либия ограничава производството в страната с 25 хил. барела на ден от предишните 900 хил. барела на ден, обяви говорител на държавно контролираната компания National Oil Corp. Въпреки това производството все още е доста над дъното от около само 200 хил. барела на ден, регистрирано по-рано през годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:05 | 13.09.22 г.
fallback