fallback

Цената на петрола спадна за десета поредна седмица

Натиск върху търсенето на "черно злато" оказа поскъпването на долара и отслабването на търсенето

09:41 | 22.09.14 г.

Фъчюрсите върху лекия суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поевтиняха за десета поредната седмица в периода 15-19 септември на фона на продължаващите опасения за отслабване на търсенето. Натиск върху актива приложи и по-силният щатски долар.

Контрактите върху "черното злато" с доставка през ноември изгубиха 0,36% в петък, затваряйки седмицата при 91,65 долара за барел. По този начин общият спад на цената в периода 15-19 септември достигна 0,67%, което бе десетият пореден седмичен спад.

На 17 септември Администрацията за енергийна информация на САЩ съобщи, че запасите от WTI са се увеличили с 3,7 млн. барела през миналата седмица, отчитайки първия си седмичен ръст в последните пет седмици. По този начин общите запаси на суров петрол в САЩ са се покачили до 362,3 млн. барела.

По-силният долар също постави натиск върху петрола и другите деноминирани в зелените пари стоки. Щатската валута поскъпна до най-високото си ниво от повече от шест години спрямо йената, докато EUR/USD отчете ново 14-месечно дъно, след като Федералният резерв остана пасивен в сигналите си кога смята да повиши лихвените проценти.

Централната банка на САЩ намали месечната си програма за изкупуване на активи с нови 10 млрд. долара след двудневното си заседание на 16-17 септември. Очаква се количествените улеснения да бъдат окончателно преустановени през следващия месец.

Цените на петрола обикновено отслабват, когато американската валута се засили, тъй като деноминираните в долари стоки стават по-скъпи за притежателите на други валути.

Представените в петък данни на Комисията по търговия с фючърси на САЩ (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) показаха, че хедж фондовете са намалили бичите си залози в петролни контракти през седмицата, която приключи на 16 септември. Нетните залози достигнаха 203 648 договора в сравнение с 186 612 в предходната седмица. 

Същевременно в Лондон брентът с доставка през ноември поскъпна с 0,71%, в ​​петък, за да се установи на 98,39 долара за барел.

За седмицата активът поскъпна с 1,3% след сигналите, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) може да свие целевия производствен таван за 2015 г. 500 000 барела на ден на своето следващо заседание през ноември. Причината е отслабването на търсенето в световен мащаб.

По този начин спредът между брента и WTI достигна 6,74 долара за барел към края на търговията в петък в сравнение с 4,84 долара в предходната седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:02 | 10.09.22 г.
fallback