IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поевтиня до 9-месечно дъно през миналата седмица

Нарастващите очаквания за по-високи лихвени проценти в САЩ ограничиха търсенето на скъпоценния метал

10:05 | 22.09.14 г. 29
Златото поевтиня до 9-месечно дъно през миналата седмица

Фючърсите върху златото поевтиняха до 9-месечно дъно в петък, след като по-силният щатски долар и нарастващите очаквания за по-високи лихвени проценти в САЩ ограничиха търсенето на скъпоценния метал.

Цената на жълтия метал с доставка през декември удари сесийно дъно от 1 214,20 долара за тройунция в петък – най-ниското равнище от 2-ри януари. Впоследствие цената се възстанови леко, покачвайки се до 1 216,60 долара за тройунция при спад от 0,84 на сто за деня.

За седмицата цената на благородния метал спадна с 1,2%, отчитайки третото си поредно седмично отстъпление.

Натиск върху цената на метала постави по-силният долар. Щатската валута поскъпна до най-високото си ниво от повече от шест години спрямо йената, докато EUR/USD отчете ново 14-месечно дъно, след като Федералният резерв остана пасивен в сигналите си кога смята да повиши лихвените проценти.

Централната банка на САЩ намали месечната си програма за изкупуване на активи с нови 10 млрд. долара след двудневното си заседание на 16-17 септември. Очаква се количествените улеснения да бъдат окончателно преустановени през следващия месец.

В изказването си след срещата председателят на Фед Джанет Йелън подчерта, че моментът на първото покачване на ставките ще зависи единствено от статистическите данни от най-голямата икономика в света.

Цената на златото обикновено отслабва, когато американската валута се засили, тъй като деноминираните в долари стоки стават по-скъпи за притежателите на други валути.

Представените в петък данни на Комисията по търговия с фючърси на САЩ (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) показаха, че хедж фондовете са намалили бичите си залози в златни контракти през седмицата, която приключи на 16 септември. Нетните залози достигнаха 55 716 договора в сравнение с 71 376 в предходната седмица. 

Междувременно среброто с доставка през декември поевтиня с 3,63% в ​​петък до 17,84 долара за тройунция. Цената удари дневно дъно от 17,78 долара за тройунция по-рано през сесията – най-ниското равнище от август 2010 г.

За седмицата стойността на декемврийските фючърси се смъкна с общо 4,08%, отчитайки деветия си седмичен спад в последните десет седмици.

Данните на CFTC обаче показаха, че хедж фондовете са покачили бичите си залози в сребърни контракти през седмицата, която приключи на 16 септември. Нетните залози достигнаха 4 557 договора в сравнение с 2 237 в предходната седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 3 rate down comment 2
Vladi666
преди 9 години
Доста лошо си горял от злато ми се струва..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 6
mos70
преди 9 години
"..сега в банките има повече пари от когато и да било е и ??"====Така ли ?! :)) И в колко сметки са разпределение тия ... "многото" пари ? Това първо. Второ - ти сигурен ли си, че ако отидеш да си изтеглиш всичките "много" пари, ще можеш да си ги изтеглиш... всичките?! А ако 10% от хората отидат да ги теглят ... какво ли ще стане?"от чиста прагматична точка дет разправяш ти, че парите се печатили и ти в какво ще си държиш парите в хартия, виртуално в нещо като KTБ, петрол, пшеница в чували. "=====Ами да речем, че аз имам в мазето 10 чувала пшеница, пък ти имаш 10 кг. злато ... Кой ше оцелее през зимата и кой ше пукне... как мислиш ??? :))))Слабостта на златото, която аз виждам при сегашните реалности в света, е лошата комбинация от това, че хем не става за нищо "практично" (не се яде, не се пие, с него не се произвежда), хем е ограничено като реално количество. Ценноста на златото е чисто историческа, но тази "ценност" все повече не отговаря на съвременните реалности!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
И забранят ей такива *** като тоя кавал където играе с пенсиите на хората This Pension Fund Is Daytrading Your Retirement Funds, With Up To 500% Leveragehttp://***.zerohedge.com/news/2014-09-19/pension-fund-daytrading-your-retirement-funds-500-leverageтова е рулетка, аз няма съм вечно на 35 един ден няма да мога да им плащам на тея комара вече в казиното и баста
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
парите не стигали ли ? ... :)) сега в банките има повече пари от когато и да било е и ?? ми те не са в обръщение не се развъртат просто си стоят ей там обезценени, няма теглене на кредити нищо няма има само една планина дълг."Златото не може да се печата" - именно за което си много прав !!! от чиста прагматична точка дет разправяш ти, че парите се печатили и ти в какво ще си държиш парите в хартия, виртуално в нещо като KTБ, петрол, пшеница в чували. Аз до сега видях много пари да си смениха вида и изчезнаха. Левчетата (комунистическите, демократичните), Марките, Франкове, Гулдени и т.н. Аз сега в този момент предпочитам да си държа парите в "лусозна стока" докато няма регулации за тея "казина" в момента където ми предлагат да си държа парите. Когато не им дават да спекулират и не се дава leveradge дори и 2:1 и когато ги вържат тея пари с нещо не да ми ги печатат от въздуха, тогава ще оставя златото за са то е единствените пари със стойност ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 5
mos70
преди 9 години
Между "парите" и златото вече има все по-голяма разлика. "Парите" стават все повече и повече "виртуално" средство за размяна, като не е далеч и деня, когато просто ще се наричат "кредити" (не в другия смисъл на думата "кредит").А и парите, както всички знаем - все повече не достигат, и за това все повече се печатат, което както казах, ги прави все повече виртуални.Златото не може да се печата, т.е. то все повече изостава от реалностите ... Златото ще продължи да има все по-малка роля на разменно средство и все по-голяма чисто нумизматична и колекционерска ценност. Това е моята прогноза.От чисто прагматична гледна точка - петрола, природният газ, око щеш даже и пшеницата - ще бъдат все по-ценни, в сравнение със златото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
ти какво разправяш после ше видим ... :)) такива лъвове като тебе сме чели във форумите и през 2011 където щеше 3500$ да стигне "луксозната стока". А тази "луксозна стока" някои му казват пари и с нея си купуваш други рааботи и никой не може да ти ги дръпне като Цецо Василев например от банковата сметка. Не знаех, че доларите стават за нещо друго освен за търговия, те какво са ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 4
mos70
преди 9 години
Какво разправям аз от 2 години ве, мушмороци ... :))"Луксозната стока" НЕ върви , когато няма достатъчно кеш и перспектива за разтеж , при който да можеш да пробуташ тая "стока". Друга функция няма златото - не се яде , не се пие, с него не се произвежда ... просто е една дълготрайна и неразваляща се луксозна стока ! :))Трябва да пробие 1180 (където очаквам да има отпор на първо време) и тогава 1000 е в кърпа вързано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
отече работата с тоя долар :The PetroYuan Cometh: China Docks Navy Destroyer In Iran's Strait Of Hormuz Porthttp://***.zerohedge.com/news/2014-09-21/petroyuan-cometh-china-docks-navy-destroyer-irans-strait-hormuz-portФедажиите дори и лихвите да вдигнат, като Иранците може да си търгуват в жълтеница петрола, кел файда за доларите, че лихвата ще е 4% може и зa Юуани а там лихвата е по дебела къде 6%, не знам тея американци как я мислят тая работа, ама злато ше им треа и то бая ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
GoldBear
преди 9 години
500 не, но 700-800 е по учебник :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
треа директно от Федералния резерв, ама такива разни Hedge Fonds като GLD, Trust, Mrust глупости там у складовете им нема никой, те само изписват хартии и ти каат ей ти тука "даваме" ти гаранция, че ако си го поискаш ше си го вземеш ... :))) ше вземеш дедов дериватите надвишават в пъти повече от това което наистина го има. А ФЕД не е издал деривати и ETF и ше им кае глейте си работата няма даваме нищо и да се спасява тоя дет ги е купил тея хартиии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още