IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поевтиня до 9-месечно дъно през миналата седмица

Нарастващите очаквания за по-високи лихвени проценти в САЩ ограничиха търсенето на скъпоценния метал

10:05 | 22.09.14 г. 29
Златото поевтиня до 9-месечно дъно през миналата седмица

Фючърсите върху златото поевтиняха до 9-месечно дъно в петък, след като по-силният щатски долар и нарастващите очаквания за по-високи лихвени проценти в САЩ ограничиха търсенето на скъпоценния метал.

Цената на жълтия метал с доставка през декември удари сесийно дъно от 1 214,20 долара за тройунция в петък – най-ниското равнище от 2-ри януари. Впоследствие цената се възстанови леко, покачвайки се до 1 216,60 долара за тройунция при спад от 0,84 на сто за деня.

За седмицата цената на благородния метал спадна с 1,2%, отчитайки третото си поредно седмично отстъпление.

Натиск върху цената на метала постави по-силният долар. Щатската валута поскъпна до най-високото си ниво от повече от шест години спрямо йената, докато EUR/USD отчете ново 14-месечно дъно, след като Федералният резерв остана пасивен в сигналите си кога смята да повиши лихвените проценти.

Централната банка на САЩ намали месечната си програма за изкупуване на активи с нови 10 млрд. долара след двудневното си заседание на 16-17 септември. Очаква се количествените улеснения да бъдат окончателно преустановени през следващия месец.

В изказването си след срещата председателят на Фед Джанет Йелън подчерта, че моментът на първото покачване на ставките ще зависи единствено от статистическите данни от най-голямата икономика в света.

Цената на златото обикновено отслабва, когато американската валута се засили, тъй като деноминираните в долари стоки стават по-скъпи за притежателите на други валути.

Представените в петък данни на Комисията по търговия с фючърси на САЩ (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) показаха, че хедж фондовете са намалили бичите си залози в златни контракти през седмицата, която приключи на 16 септември. Нетните залози достигнаха 55 716 договора в сравнение с 71 376 в предходната седмица. 

Междувременно среброто с доставка през декември поевтиня с 3,63% в ​​петък до 17,84 долара за тройунция. Цената удари дневно дъно от 17,78 долара за тройунция по-рано през сесията – най-ниското равнище от август 2010 г.

За седмицата стойността на декемврийските фючърси се смъкна с общо 4,08%, отчитайки деветия си седмичен спад в последните десет седмици.

Данните на CFTC обаче показаха, че хедж фондовете са покачили бичите си залози в сребърни контракти през седмицата, която приключи на 16 септември. Нетните залози достигнаха 4 557 договора в сравнение с 2 237 в предходната седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 3 rate down comment 1
абитуриент
преди 9 години
АДМИРАЦИИ.....!!!!..... http://***.istinski-pari.com/index.php
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
ми няма статия за среброто ... :)) иначе съм long на SSRI - Silver Standard Resources и днес ги гледам pre-market подскочили с 5% а уж ги разпродаваха .... нещо явно са се присетили, ако го продават и разпродават аз си го пълня ... а среброто е волатилно и подскача бая ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
колега уважавам ти мнението, но я ги глей тея с автоматите как транспортират "отживелицата" от Украйна към New York за кво им е - де да знам за кво им е, САЩ все пак са най-големия производител на пшеница с EU имат да ядат, за кво го складират там у тея бункери а не го турат у некое мазе неам идеяDid Ukraine Just Airlift Its Entire Gold Hoard To The U.S. Fed?http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2014/3/10_Did_Ukraine_Just_Airlift_Its_Entire_Gold_Hoard_To_The_U.S._Fed.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 2
Som4eto
преди 9 години
Не знам, защо на всички ви избива пяна на устата от това злато, но за мен то не е най - добрия начин за инвестиция. Досега не съм видял някой от вас да говори за среброто. Аз лично съм студент и не ми е по силите да инвестирам някакви огромни суми, но въпреки това с с доста лишения успях за една година и няколко месеца да акумулирам близо 2 кг в монети от по една тройунция. Смятам че среброто е метал с истинска перспектива пред себе си и ако някой има време и нерви нека да погледне линка и ще разбере защо. http://***.youtube.com/watch?v=IOlZo8SC15E
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 1
абитуриент
преди 9 години
..щото не става и за *** за зеле"....:)).......!!!!!!?????...... Нещо което е на 5000- ГОДИНИ и всички БАНКИ го АКУМУЛИРАТ и ти го РАЗКЕШВАТ.......да кажеш ,че е ЧЕППП за ЗЕЛЕ е меко казано аматьорска РАБОТА . жив и здрав ДРЪЖ СИ ХАРТИЯТА.......!!!!!?????.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
мдобре, ей тука един поздрав ... :))MALDIVES Relaxing Chill-Out Luxury Lounge https://***.youtube.com/watch?v=JiPkDbjbN8w
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 4
mos70
преди 9 години
А да ти кажа с 10 кила ланци никой няма да ме върне... :)) =====А защо си убеден, че някой ще ти иска златото ?! Биха ти взели "луксозната стока" само и единствено ако са сигурни, че ще има на кого да я пробутат по-скъпо ... иначе на никого не му трябва ...щото не става и за *** за зеле"....:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
а банките ако нямат кешовица или са на загуба ей нали ти постнах за оня специалиста където игра с 500% leveradge за това може и да нямат и си е наш проблем ... :))) проиграват ти спестяванията и ги боли щеката и аз за тва викам аааарее нема нужда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
в сметките на най-големите американски банки, нали там naпечатаха 4 трилиона не са в КТБ или Агрикол или както им викат там :))) А да ти кажа с 10 кила ланци никой няма да ме върне... :)) Но да де ок и друг път са ми давали всякакви примери, че златото е отживелица и т.н. и като стане някаква патаклама и всички се сещат за "отживелицата" с историческата ценност. Ок всеки си има мнение глава на раменете да спестява да къта както знае после когато дойде сметката за тея печатарски истории тогава не знам ще видим кво кво що и кое е ценно и кое не е :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 0
абитуриент
преди 9 години
+++++++++........!!!!!!......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още