fallback

Златото поевтиня до 9-месечно дъно през миналата седмица

Нарастващите очаквания за по-високи лихвени проценти в САЩ ограничиха търсенето на скъпоценния метал

10:05 | 22.09.14 г. 29

Фючърсите върху златото поевтиняха до 9-месечно дъно в петък, след като по-силният щатски долар и нарастващите очаквания за по-високи лихвени проценти в САЩ ограничиха търсенето на скъпоценния метал.

Цената на жълтия метал с доставка през декември удари сесийно дъно от 1 214,20 долара за тройунция в петък – най-ниското равнище от 2-ри януари. Впоследствие цената се възстанови леко, покачвайки се до 1 216,60 долара за тройунция при спад от 0,84 на сто за деня.

За седмицата цената на благородния метал спадна с 1,2%, отчитайки третото си поредно седмично отстъпление.

Натиск върху цената на метала постави по-силният долар. Щатската валута поскъпна до най-високото си ниво от повече от шест години спрямо йената, докато EUR/USD отчете ново 14-месечно дъно, след като Федералният резерв остана пасивен в сигналите си кога смята да повиши лихвените проценти.

Централната банка на САЩ намали месечната си програма за изкупуване на активи с нови 10 млрд. долара след двудневното си заседание на 16-17 септември. Очаква се количествените улеснения да бъдат окончателно преустановени през следващия месец.

В изказването си след срещата председателят на Фед Джанет Йелън подчерта, че моментът на първото покачване на ставките ще зависи единствено от статистическите данни от най-голямата икономика в света.

Цената на златото обикновено отслабва, когато американската валута се засили, тъй като деноминираните в долари стоки стават по-скъпи за притежателите на други валути.

Представените в петък данни на Комисията по търговия с фючърси на САЩ (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) показаха, че хедж фондовете са намалили бичите си залози в златни контракти през седмицата, която приключи на 16 септември. Нетните залози достигнаха 55 716 договора в сравнение с 71 376 в предходната седмица. 

Междувременно среброто с доставка през декември поевтиня с 3,63% в ​​петък до 17,84 долара за тройунция. Цената удари дневно дъно от 17,78 долара за тройунция по-рано през сесията – най-ниското равнище от август 2010 г.

За седмицата стойността на декемврийските фючърси се смъкна с общо 4,08%, отчитайки деветия си седмичен спад в последните десет седмици.

Данните на CFTC обаче показаха, че хедж фондовете са покачили бичите си залози в сребърни контракти през седмицата, която приключи на 16 септември. Нетните залози достигнаха 4 557 договора в сравнение с 2 237 в предходната седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:05 | 13.09.22 г.
fallback