fallback

Златото поевтиня с още 3% през миналата седмица

Натиск върху жълтия метал оказаха очакванията за скорошно покачване на лихвите в САЩ

09:12 | 15.09.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Фючърсите върху златото поевтиняха до 8-месечно дъно в петък, изтривайки повече от 3% за цялата минала седмица. Натиск върху жълтия метал оказаха очакванията за скорошно покачване на лихвени ставки в Съединените щати.

Цената на златото с доставка през декември спадна до 1 228,10 долара за тройунция в петък – невиждано от 9 януари насам равнище. Впоследствие активът се възстанови леко, затваряйки седмицата при 1 231,50 долара за тройунция. По този начин общият спад на цената за периода 8-12 септември достигна 3,09% – най-големият седмичен спад от май насам.

Оптимистичните икономически данни от САЩ в петък подсилиха загубата на апетит към жълтия метал. Правителствените доклад засилиха очакванията, че Федералният резерв ще започне да повишава лихвите по-рано от очакваното.

Предварителният резултат за септември на индекса на Мичиганския университет и Thomson Reuters показа ръст до 84,6 пункта – най-високото ниво от юли 2013 г., спрямо окончателната оценка за август от 82,5 пункта. Анкетираните от MarketWatch икономисти очакваха резултат за септември от 83,8 пункта основно поради ръста на капиталовите пазари и спада на цените на енергийните суровини.

По-рано в петък правителствените данни показаха, че продажбите на дребно в САЩ са се покачили през август, след като американците са закупили повече автомобили, както и редица други стоки. Ръстът достигна 0,6% спрямо ревизираните в посока нагоре 0,3% през юли според данните на Министерството на труда на САЩ.

Изключвайки, автомобилите, горивата, строителните материали и хранителните услуги, продажбите на дребно са нараснали с 0,4% през август. Ръстът за юли също бе ревизиран нагоре – до 0,4 на сто. Първоначално статистиката за юли показа ръст от 0,1 на сто.

Очакванията, че Фед ще коригира скоро лихвите продължиха да дават тласък на щатския долар спрямо йената и еврото. Централните банки в Япония и Европа все още се придържат към по-свободна позиция на паричната политика.

Доларовият индекс ICE, който следи представянето на зелените пари спрямо кошница от шест други основни валути, приключи седмицата в близост до 14-месечен връх.

Цената на златото обикновено отслабва, когато американската валута се засили, тъй като деноминираният в зелените пари метал става по-малко привлекателен за притежателите на други парични средства.

Представените в петък данни на Комисията по търговия с фючърси на САЩ (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) показаха, че хедж фондовете са намалили бичите си залози в златни контракти през седмицата, която приключи на 9 септември. Нетните залози достигнаха 74 031 договора в сравнение с 92 735 в предходната седмица.

Същевременно среброто с доставка през декември поскъпна леко с 0,04% в ​​петък до 18,60 долара за тройунция. Цената спадна до 18,45 долара за тройунция по-рано през деня – най-ниското ниво от 28 юни 2013 г.

За седмицата декемврийските фючърси поевтиняха общо с 2,87%, отчитайки осмия си седмичен спад в последните девет седмици.

Данните на CFTC показаха, че хедж фондовете са намалили бичите си залози и в сребърни контракти през седмицата, която приключи на 9 септември. Нетните залози достигнаха 6 264 договора в сравнение с 13 718 в предходната седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:12 | 10.09.22 г.
fallback