fallback

Брентът поевтиня до 26-месечно дъно под 100 долара за барел

Спадът на цената дойде поради повишаването на производството в Либия

10:15 | 10.09.14 г. 8

Ценaтa на суровия петрол сорт брент спадна до 26-месечно дъно под 100 долара за барел поради сигналите за повишаване на производството в един от най-големите износители на суровината – Либия.

Брентът поевтинява до 99,16 долара за барел към края на търговията във вторник. По време на късната сесия в Азия в сряда цената на актива се покачва минимално с 0,04 на сто до 99,28 долара за барел.

Производството на "черно злато" в Либия се е повишило до 740 000 барела на ден, съобщиха местните власти в понеделник. Обемът се покачи спрямо досегашните 725 000 барела на ден, стимулиран от рестартирането на дейността в няколко от стопанисваните от National Oil Corp находища.

Възможността за съкращаване на производството от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) запази до голяма степен баланса в цената на петрола. Представителите на Организацията ще проведат годишната си среща в четвъртък в Кувейт, като заседанието ще включва и дискусии за ценовите равнища.

Пазарът е в очакване на данните за наличните запази от суров петрол в САЩ, които ще предоставят сигнали относно перспективата за търсене в най-големия консуматор в света.

Очакванията са запасите да са спаднали с 1,1 млн. барела в седмицата до 5 септември, показа проучване на Ройтерс.

Анкетата бе представена в навечерието на седмичното отчитане на запасите от Американския институт по петрола във вторник и Администрацията за енергийна информация в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:38 | 12.09.22 г.
fallback