fallback

Задава ли се треска за захар?

Свиването на производството в Бразилия ще доведе до повишаване на цените, смятат търговци

11:19 | 09.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Намаляване на производството в най-големия производител на захар в света - Бразилия, може да сложи края на дългогодишно свръхпредлагане, което ще повиши цените през следващата година, смятат търговци на суровината, пише CNBC.

Бразилските производители, на които се пада 40% от световния износ на захар през последния сезон по данни на Министерството на земеделието на САЩ, затварят заводи и свиват инвестициите си в захарна тръстика, след като четвърта поредна година предлагането значително надвишава търсенето, подтиквайки инвеститорите да очакват повишаване на цената на захарта.

„Продължаваме да смятаме, че намаляването на производството може да доведе до превес на търсенето над предлагането през следващия сезон, водейки до намаляване на запасите, натрупани през последните 4 години“, каза анализаторът в Standered Chartered Абах Офон.

Браншовата организация Unica понижи прогнозата си за производството на захар с 1,1 млн. тона  през сезон 2014-15 г., заради суша по-рано през годината в централно-южния регион на Бразилия, където се произвеждат около 90% от местната продукция.

Залозите за възстановяване на цените на захарта идват въпреки, че преобладаващите очаквания на пазара са за спад. Цените на захарта паднаха до ново 7-месечно дъно от 14,93 цента за фунт (0,45 кг. - бел .ред.) в понеделник, доста под средната 100-дневна стойност от 17,83 цента. През последните 2 седмици захарта е поевтиняла с 2% и с 9% през последната 1 година.

Прогнозата на международната организация за захарта (ISO) от август потвърди очакванията за ниски цени на подсладителя и производствен излишък от 1,3 млн. тона през 12-те месеца, започващи от октомври.

„ISO смята, че дори при прогнозирания малък излишък едва ли ще се стигне до повишаване на пазарните цени от сегашните им нива“, заяви организацията, посочвайки, че потреблението трябва да надмине предлагането с поне 3 млн. тона, за да се възстановят цените.

Организацията също отчита влошаващите се перспективи в Бразилия, прогнозирайки спад на производството с около 2% през следващия сезон.

Според Standard Chartered тенденцията при фючърсите на захарта оправдава дългите позиции на банката. „Захарните фючърси се търгуват с отложено плащане и тяхната крива предполага, че пазарът очаква цените да се повишат през следващата година“, посочва Офон. Банката очаква цените да надвишат 18 цента за фунт до края на годината.

Последните данни подкрепят тези твърдения, като между 26 август и 2 септември спекулантите са намалили нетните си къси позиции в опции върху бялата захар със 117 лота на Нюйоркската борса.

Според експерти по-високите цени няма да навредят на производителите.

„Дори и при по-високи цени все още ще има голямо предлагане на пазара. Разбира се, компаниите може да повишат донякъде цените си, но няма да се стигне до недостиг на захар“, отбеляза старши мениджърът във Phillip Futures Автар Сандху.

Phillips очаква цената на захарта да достигне средно 19 цента за фунт през 2015 г., въпреки опасността от по-силен долар, заради възможността от по-високи лихви в САЩ през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:09 | 12.09.22 г.
fallback