IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хедж фондовете продължават да ограничават бичите си залози в злато

Интересът към фючърсите върху метала достигна най-ниското си равнище за последните 5 години

08:16 | 02.09.14 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Хедж фондовете продължават да ограничават бичите си залози в злато

След поскъпването на златото през първата половина на годината изглежда нещата вече не стоят по подобен начин за жълтия метал въпреки редицата геополитически конфликти по света.

Хедж фондовете са намалили своите бичи заложи за метала за четвърта поредна седмица до двумесечно дъно, показаха данните на правителството на САЩ. Интересът към фючърсите достигна най-ниското си равнище в последните 5 години.

Цената на златото спадна с 2,5% от юни насам, отчитайки първата си тримесечна загуба през тази година на фона на признаците за по-бърз икономически растеж на САЩ и сигналите за скорошно покачване на лихвите на Федералния резерв.

"В условията на устойчив растеж златото не е много привлекателна инвестиция. Отделно по-високите лихвени проценти не могат да бъдат добра новина за метала в дългосрочен план", посочи Джим Полсън, главен инвестиционен стратег в Wells Capital Management Inc в Сан Франциско. "Дните на извънредно въздействие от военния конфликт си отидоха", добави той.

Фючърсите върху жълтия метал поевтиняха с 7,7% през последните 12 месеца до 1 288,40 долара за тройунция на борсата в Ню Йорк. Същевременно изготвяният от Bloomberg индекс, който следи представянето на основните суровини, отстъпи с 3 на сто за периода.

През 2013 г. златото изтри 28% – най-много от 1981 г. насам, а акциите отново поскъпнаха, въпреки че Федералният резерв започна да забавя темпа на паричните си стимули. Централната банка понижи месечната си програма за изкупуване на активи до 25 млрд. долара на 30 юли, свивайки количествените улеснения за шеста поредна среща.

"Федералният резерв не бърза да повиши лихвите, което вероятно ще задържи златото", заяви Суки Купър, aнализатор в Barclays Plc. "Златото ще се стабилизира с оглед на сътресенията в Украйна и Ирак", добави експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
nesduhan_trader
преди 9 години
Ситуацията беше и продължава да е изгодна за хора с възможности, да развият стратегия за увеличаване на златните си позиции и то на печалба. Въпрос на тактика и изпълнение. Забавянето на тренда, обаче води до неизгодни продажби на метала от страна на по-бедните. Интересното е, че златото е единственият фундаментален ик. ресурс, койтоде факто не е концентриран в ръцете на малцина. Сериозното му поскъпване би коригирало леко неравенството. Но явно тенденциите ще са в постепенната му концентрация. Който може - ще го задържи. Повечето ще го загубят и мандалото ще хлопне - разбирай цената ще се промени по един специфичен начин. За сега, обаче тази концентрация е далече от желаното, а може и да никога да не се постигне, в такава степен в каквато са концентрирани повечето други ресурси.. Успешен ден на всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
nesduhan_trader
преди 9 години
Съгласен съм с тезата, че нивата под 1390 $ са добри, ако говорим за дългосрочна ин. Въпроса е кой колко може да чака. Тъй като това са разчети в дългосрочен план, а тренда дори се развива доста по-бавно от очакваното. Иначе казано - бавят го, противоположни, но еднакво заинтересовани сили. Новите проблеми пред метала в краткосрочен план идват от перспективите да се печели повече с по-малък краткосрочен риск от други позиции. Например, който е чел анализите ни за т.е. финансов клиф в САЩ би трябвало да е направил добра печалба от поскъпването на долара - от 1.39 продава до 1.48.5 "купува". Тенденцията остава на дневен ред, а колкото повече хора я забележат, толкова по-изразителна ще е. Съвета ми е - правете си разчетите в евро на фона на поскъпващия долар. Самият факт че метала на се срути под 1000 $ показва една обективна стабилност, но може да е и признак за много по-контролирана волатилност. Крат-те печалби стават все по трудни и играчите скъсяват при първия удобен случай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 0
raul_castro
преди 9 години
Има един разумен съвет: купувайте, докато не опре дъното, което е между 1000-1200 $. Няма да ви се наложи да чакате повече от две години, за да го видите в интервала 2000-2500 $. И това ще бъде само началото. Този филм сме го гледали вече, но за нещастие на едни и радост на други, историческите събития се забравят. Дори и такива, като Голямата депресия, а тя ще е невинна закачка, в сравнение с бомбата, която цъка. Никога в световната история не е имало толкова раздута парична маса без елементарно покритие, както днес. Никога взаимовръзките между отделните икономики не са били толкова ясно изразени, както в наши дни. Световните финанси са пирамида, грандиозна измама, въпрос на време е да се срути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още