IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хедж фондовете продължават да ограничават бичите си залози в злато

Интересът към фючърсите върху метала достигна най-ниското си равнище за последните 5 години

08:16 | 02.09.14 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Хедж фондовете продължават да ограничават бичите си залози в злато

След поскъпването на златото през първата половина на годината изглежда нещата вече не стоят по подобен начин за жълтия метал въпреки редицата геополитически конфликти по света.

Хедж фондовете са намалили своите бичи заложи за метала за четвърта поредна седмица до двумесечно дъно, показаха данните на правителството на САЩ. Интересът към фючърсите достигна най-ниското си равнище в последните 5 години.

Цената на златото спадна с 2,5% от юни насам, отчитайки първата си тримесечна загуба през тази година на фона на признаците за по-бърз икономически растеж на САЩ и сигналите за скорошно покачване на лихвите на Федералния резерв.

"В условията на устойчив растеж златото не е много привлекателна инвестиция. Отделно по-високите лихвени проценти не могат да бъдат добра новина за метала в дългосрочен план", посочи Джим Полсън, главен инвестиционен стратег в Wells Capital Management Inc в Сан Франциско. "Дните на извънредно въздействие от военния конфликт си отидоха", добави той.

Фючърсите върху жълтия метал поевтиняха с 7,7% през последните 12 месеца до 1 288,40 долара за тройунция на борсата в Ню Йорк. Същевременно изготвяният от Bloomberg индекс, който следи представянето на основните суровини, отстъпи с 3 на сто за периода.

През 2013 г. златото изтри 28% – най-много от 1981 г. насам, а акциите отново поскъпнаха, въпреки че Федералният резерв започна да забавя темпа на паричните си стимули. Централната банка понижи месечната си програма за изкупуване на активи до 25 млрд. долара на 30 юли, свивайки количествените улеснения за шеста поредна среща.

"Федералният резерв не бърза да повиши лихвите, което вероятно ще задържи златото", заяви Суки Купър, aнализатор в Barclays Plc. "Златото ще се стабилизира с оглед на сътресенията в Украйна и Ирак", добави експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
абитуриент
преди 9 години
АДМИРАЦИИ ДАНИ......!!!!!!......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 2
Danny666
преди 9 години
Извини ме ама ти сериозно ли ги мислиш тези работи ?Щото има една детска приказка за АКО-то. ха ха ха...." 2. Повишаване на лихвите в САЩ и промяна на цялостната политика на ФЕД в тази посока."ТОВА НИКОГА НЯМА ДА СТАНЕ !!! Щатите са БАНКРУТИРАЛИ. Ако не е ФЕД да изкупува ДЦК играта свършва. За ЕЦБ и ли Японците да отварям ли дума ?Сладур ЗАНЕШ ли в какво се измерва БОГАТСВОТО на един среден Хамериканец ? Да ти помогна: 1.Къща или хапартамент.2.Натрупване на средства в пенсионният му фонд ЗАБЕЛЖИ ИНВЕСТИРАН НА 100% в АКЦИИ И ОБЛИГАЦИИ.Ако ФЕД дори си помисли да вдига лихвите ЗНАЕШ ли какво ще стане с ЦЕНАТА на 1 и 2 ?Пишеш следното: " На този фон, диверсифицирането на позициите в злато изглежда повече от логично, но и не задължително действие."НЕ МИЛИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е !Щото както Мноооогоооо ливади с парички в КТБ се събудиха без ПУКНАТ ЛЕВ така и " възможности за печалба в други ресурси " ще се изпарят за секунди при неизбежният крах на системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
Patilan
преди 9 години
много добри коментари, 'наминавай' по-често насам, че страдаме от липса на сериозни инвеститори. Лека и късмет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
nesduhan_trader
преди 9 години
Ами колега, вземете предвид и не пазарните фактори. Те не са от вчера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
nesduhan_trader
преди 9 години
Играта в краткосрочен план е много по-интересна. Дългосрочната стратегия, за хора притежаващи капитал е ясна. Да видим какво би станало при натрупването на следните фактори: 1. Паритет долар/евро. 2. Повишаване на лихвите в САЩ и промяна на цялостната политика на ФЕД в тази посока. 3. Печалби на Уолстрийт. Всички тези фактори, както и наличието на възможности за печалба в други ресурси ще бута цената на златото на долу. На обратният полюс е световната нестабилност и очакваното калкулиране на златни запаси от Китай. На този фон, диверсифицирането на позициите в злато изглежда повече от логично, но и не задължително действие. При стабилизирането на долара, възможно е и друга валута да стане индикатор за златно поскъпване, а именно еврото. Може скоро поевтиняването на еврото да е мотив за поскъпване на златото. А корелацията долар/.злато да отслабне. Ще видим. Упспех на всички. И никога не губете вяра в своята визия, чуждата е само храна за размисъл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
Danny666
преди 9 години
Инвестор СТИГА сте превеждали тенденциозни глупости. Дайте некой НЕЗАВИСИМ анализ.Че и фючърсите върху ПЕТРОЛА също поефтиняват при положение че :1.Производител НУМЕРО УНО - Русия е пред воина и ембарго за технологии.2.Ирак, Сирия и Либия са в пълен хаос.3.Нигерия е в паника (скоро хаос ) от ЕБОЛА епидения.Мили мои ГУБИТЕ кредабилити и аудитория !!! ИСТИНАТА Е ЧЕ ПАЗАР НЯМА !!!МАНИПОЛАЦИЯТА НА ЦБ-ки е ЦИНИЧНА И ВЕЧЕ ЯВНА !http://***.zerohedge.com/news/2014-08-30/its-settled-central-banks-trade-sp500-futuresЦелата ви редакция е пълна с 20 годишни хлапета дето са на ЗАПЛАТА и НИКОГА през живота си не са търгували или инвестирали ( една от причините е че НЕМАТ ПАРИ ха ха ха) които само превеждат статии.Абе то хубаво да превеждат, ама ЗАЩО поне не превеждат от АЛТЕРНАТИВНИ саитове като zerohedge.com или peakoil.com ,а само от АПОЛОГЕТИ НА СТАТУКВОТО ( корпоративно спонсорирани ) !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 0
nesduhan_trader
преди 9 години
Под "никой" имам предвид никой от сериозните играчи. Така се случи, че прогнозирах поскъпването на златото от 700$ до към 1665 (както и много други). На нива от 1800 пък вече предупредих за корекция на долу до към 1450 (този път за разлика от много други).Сега при нива около 1200 не виждам да имаме противоречия с вас. Нагласата ви е повече от правилна. Ако имате ресурс, който желаете да притежавате и увеличавате богатството си в него, няма от какво да се притеснявате. Когато колегите ви плачат, вие ще се радвате и ще станете примерно 2 пъти по-богат. "Спукването на балона" го чакат много хора, което по моята логика значи че, просто няма балон. А ако цената падне временно, обясненията трябва да са други, по-различни от казионните! Ако времевия ви хоризонт е десетилетия, то само златото ще остане с някаква стойност, хартийките ще сменят и цифри и названия. Но това е привилегия за хора с възможности. Пожелавам ви успех и благодаря за репликите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
е колегас, за да стигне цената до там има купувачи, ако няма купувачи нямаше да стигне до там.. Масовото прибиране на печалбите е при американските банкикупувачи предимно бяха индиици и китайци ей немците могат да отидат и да си го искат от там те горките изгоряха с 3000 тона .... :))) ми междувременно и аз чакам да се спука най накрая тоя "балон" и на никой да не му тряя това злато,да си взема аз, че пък на мене евра и долари не ми трябват ... :))) ще изчакам следващата валута тя скоро ще дойде, само да видим коя ще е ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
nesduhan_trader
преди 9 години
Потърсих къде съм използвал думата "срути". :) Да и аз прогнозирах че няма да падне под това ниво, само че тогава нещата изглеждаха по-различно - цената беше 1180, все пак. На 1900 не знам кой е купувал. Още от нива 1775 започна масово прибиране на печалби. А продажбите не са мотивирани само от желанието, но и от принудата - въпрос на възможности. Зависи и от нагласата - какво иска човек да притежава. Ако инвестирате в позиции, които искате да притежавате, а не само с цел да им теглите ножа при бързо поскъпване, тогава много малко ще ви интересува моментната цена било злато, акции, земя, облигации и т.н. Тази нагласа още е рядкост и сякаш е привилегия на успели и богати хора. В дългосрочен план нещата се ясни, но по-интересното е какво става междувременно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
нищо никъде нема да се срути колегас, и американците им е много ама много добре ясно, че с напечатаното ще има дърво тъй като няма никакво ама никакво покритие и както останалите държавици нещо се размърдаха и започнаха да не използват долар - смятай ... Опитват се леко полеко да върнат това което вече го нямат, ама никой няма да продава, да не са луди, ако са купили на 1900$ да го продават за 1000$ ..:))) А пък ако се объркат тея да го пуснат под 1000$ нали всичко живо ше тръгне да купува и изхвърля доларите а този който продава е задължен да го достави това злато, стига да го има де .... :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още