fallback

Хедж фондовете продължават да ограничават бичите си залози в злато

Интересът към фючърсите върху метала достигна най-ниското си равнище за последните 5 години

08:16 | 02.09.14 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След поскъпването на златото през първата половина на годината изглежда нещата вече не стоят по подобен начин за жълтия метал въпреки редицата геополитически конфликти по света.

Хедж фондовете са намалили своите бичи заложи за метала за четвърта поредна седмица до двумесечно дъно, показаха данните на правителството на САЩ. Интересът към фючърсите достигна най-ниското си равнище в последните 5 години.

Цената на златото спадна с 2,5% от юни насам, отчитайки първата си тримесечна загуба през тази година на фона на признаците за по-бърз икономически растеж на САЩ и сигналите за скорошно покачване на лихвите на Федералния резерв.

"В условията на устойчив растеж златото не е много привлекателна инвестиция. Отделно по-високите лихвени проценти не могат да бъдат добра новина за метала в дългосрочен план", посочи Джим Полсън, главен инвестиционен стратег в Wells Capital Management Inc в Сан Франциско. "Дните на извънредно въздействие от военния конфликт си отидоха", добави той.

Фючърсите върху жълтия метал поевтиняха с 7,7% през последните 12 месеца до 1 288,40 долара за тройунция на борсата в Ню Йорк. Същевременно изготвяният от Bloomberg индекс, който следи представянето на основните суровини, отстъпи с 3 на сто за периода.

През 2013 г. златото изтри 28% – най-много от 1981 г. насам, а акциите отново поскъпнаха, въпреки че Федералният резерв започна да забавя темпа на паричните си стимули. Централната банка понижи месечната си програма за изкупуване на активи до 25 млрд. долара на 30 юли, свивайки количествените улеснения за шеста поредна среща.

"Федералният резерв не бърза да повиши лихвите, което вероятно ще задържи златото", заяви Суки Купър, aнализатор в Barclays Plc. "Златото ще се стабилизира с оглед на сътресенията в Украйна и Ирак", добави експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:08 | 08.09.22 г.
fallback