fallback

Златото поскъпна с по-малко от 1% за месеца въпреки геополитическите неуредици

Фючърсите върху среброто поевтиняха с над 4% за периода

09:16 | 01.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на златото отстъпи леко в края на предходната седмица, но задържа едноседмичния връх въпреки оптимистичните икономически данни от САЩ.

Контрактите върху жълтия метал с доставка през декември поевтиняха с 0,17% до 1 288,20 долара за тройунция. Цената на фючърсите се покачи с 0,62% през миналата седмица, но приключиха месеца надолу с 0,51 на сто.

Цената на златото удари 1 297,60 долара за тройунция в четвъртък – най-високото ниво от 20 август, след като президентът на Украйна заяви, че руски войски са навлезли в източната част на Украйна, подкрепяйки проруските сепаратисти.

Въпреки това стойността на златото отстъпи, след като данните показаха, че брутният вътрешен продукт на САЩ се е разширил с годишен темп от 4,2% през второто тримесечие.

Докладите от петък пък показаха, че потребителското доверие в САЩ се е покачило до най-високото си ниво от 7 години през август. Крайната оценка на индекса на потребителското доверие на Университета в Мичиган се повиши до 82,5 пункта от 81,8 пункта през юни.

Друг доклад показа, че производствената активност в региона на Чикаго е продължила да се покачва през август.

Доларовият индекс, който следи представянето на зелените пари спрямо кошница от шест други основни валути, се повиши до 82,78 пункта в петък след данните за по-силния растеж. По-скъпият долар прави златото по-малко атрактивно за купувачите, които използват други валути.

Позитивните данни от САЩ също така подхраниха опасенията, че възстановяването може да накара Федералния резерв да повиши лихвите по-рано от очакваното. По-високите лихвени проценти ще направят златото по-малко привлекателна инвестиция от лихвоносните активи, като например държавните ​​облигации.

Междувременно среброто с доставка през септември поевтиня с 0,61% до 19,49 долара за тройунция в петък. Въпреки това контрактите добавиха 0,16% през миналата седмица, но завършиха месеца със загуба от 4,32%.

Медта с доставка през септември пък се покачи с 0,39% до 3,163 долара за паунд. За седмицата фючърсите изгубиха 1,86%, разширявайки загубата за месеца до 1,37%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:36 | 11.09.22 г.
fallback