fallback

Morgan Stanley ще строи централа за сгъстяване и износ на природен газ

Банката ще се ориентира към търговия със страните от Карибския регион, където синьото гориво може да се окаже евтина алтернатива на петрола

12:07 | 29.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американската банка Goldman Sachs тихомълком е изготвила и внесла проект за изграждането на един от първите центрове за износ на сгъстен природен газ, сигнализирайки, че се връща на пазарите на физически стоки, въпреки че продаде петролния си бизнес, съобщава Ройтерс.

В дълго 23 страници заявление, подадено през май до Службата за изкопаеми горива към Министерството на енергетиката на САЩ, банката излага предложението си да построи, притежава и управлява център за сгъстяване и товарене на природен газ близо до Фрийпорт, Тексас. Съоръжението ще има капацитет да изнася около 18 млрд. кубични метра сгъстен природен газ годишно.

Въпреки че мащабът на проекта е малък в сравнение с по-големите проекти за втечнен природен газ, той отразява намерението на Morgan Stanley да се възползва от статута си на една от двете банки на Wall Street, които имат право да притежават и управляват инфраструктура за промишлено производство, складиране и обработка на суровини. Другата банка с подобни правомощия е Goldman Sachs.

Също така начинанието показва ловък и новаторски подход към износа на евтин домашен газ, който би могъл да замести петрола, използван за енергийните мощности в Карибския регион, благодарение на истинския скок на добива на газ в САЩ след шистовата революция в страната.

Morgan Stanley възнамерява да изнася сгъстен природен газ за държави, с които САЩ имат споразумения за свободна търговия като Доминиканска република, Панама, Гватемала, Салвадор, Хондурас и Коста Рика, според документа. В момента тези страни използват главно петрол за енергийните си централи, а природният газ може да се окаже по-евтина алтернатива.

Според близък до банката източник построяването на комплекса ще струва между 30 и 50 млн. долара, като той ще изисква минимални инвестиции. Най-големи ще бъдат разходите за закупуването на хиляди контейнери, с които да бъде превозван газът.

12 месеца ще са нужни за завършването на централата от момента на получаване на окончателно разрешение от регулаторите, според заявлението.

„Този проект може да се превърне в нещо много значимо. Ако бъде изпълнен успешно със сигурност ще последват много такива“, коментира юристът в областта на енергетиката в Haynes Boone Анди Вайсман.

Предложеният парцел за строежа в момента бива инспектиран, информира втори източник, запознат с въпроса. Morgan Stanley ще наеме товарни докове на пристанището на Фрийпорт, но сама ще доставя контейнерите.

Говорител на Morgan Stanley отказа да коментира детайлите по проекта извън казаното в заявлението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:51 | 11.09.22 г.
fallback