fallback

МАЕ: Европа има нужда от руския газ

В краткосрочен план Стария континент има много малко възможности за диверсификация на вноса на природен газ, посочва агенцията

11:11 | 26.08.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европа няма много опции що се отнася до намирането на друг източник на природен газ освен Русия, заяви изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Мария ван дер Хувен.

„В краткосрочен план Европа има наистина много малко възможности да диверсифицира доставките си на газ. Тя ще има нужда от руския газ“, каза ван дер Хувен, цитирана от Wall Street Journal.

Около 1/3 от доставките на газ за Европа идват от Русия и 1/5 от Норвегия. Останалите по-големи източници на синьо гориво за континента са внос на втечнен природен газ и производители като Холандия и Великобритания, посочи ван дер Хувен.

„Диверсификацията изисква време. Не може да бъде направена за една нощ“, каза тя.

Агенцията, която съветва индустриализираните страни относно енергийните им политики, прогнозира през миналата година, че годишният внос на природен газ на Европейския съюз (ЕС) ще нарасне с около 140 млрд. кубични метра до 450 млрд. кубични метра до 2035 г., докато местното производство продължава да се свива.

Големи доставки на газ от САЩ за Европа в бъдеще не са реалистична алтернатива, смята ван дер Хувен. МАЕ предвижда американският износ на втечнен природен газ да достигне 50 млрд. кубични метра до 2035 г.

Доставките на газ на Норвегия за Европа се очаква да намалеят значително в първите години след 2020 г. Те биха могли да бъдат заместени от по-големи доставки по газопроводи от Азербайждан и Кюрдистан, втечнен газ от САЩ, Източното Средиземноморие и Африка, както и от евентуален добив на шистов газ в Европа. Все пак се очаква Русия да поддържа и дори да засили позицията си на най-големия доставчик за Европа.

„Руският газ остава конкурентен спрямо останалите алтернативи и ще продължи да бъде крайъгълен камък за доставките на газ за Европа“, заяви консултантската компания Wood Mackenzie през юни. „Дългосрочното ни виждане е, че връзката между Европа и Русия ще бъде поддържана от взаимната нужда“, каза още компанията.

Европа е зависима от руския газ, заяви изпълнителният директор на най-голямата норвежка газова компания Statoil Хелге Лунд и затова той се надява на дипломатическо решение на конфликта между страните.

„Европа и Русия ще бъдат енергийни партньори за десетилетия напред. Тази връзка е фундаментална“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:47 | 11.09.22 г.
fallback