fallback

Златото и среброто с двумесечни дъна след протокола на Фед

Намеците за увеличаване на лихвените проценти в САЩ продължават да потискат интереса към благородните метали

09:29 | 21.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Златото и среброто продължават да поевтиняват след публикуването на протокола от последното заседание на Федералния резерв на САЩ. Сигналите от документа изпратиха цените на благородните метали до двумесечно дъно след засилването на покупателната сила на щатския долар.

По време на късната търговия в Азия в четвъртък фючърсите върху жълтия метал с доставка през декември губят 1,07 на сто от стойността си до 1 281,30 долара за тройунция. Равнището е най-ниското от 18 юни.

Изненадващото силното възстановяване на трудовия пазар в САЩ може да накара Фед да повиши лихвените проценти по-рано от очакваното, показа протоколът от заседанието на институцията през юли. Въпреки това повечето централни банкери имат нужда от още доказателства за стабилността на икономиката преди да се решат на смелия ход.

Намеците за увеличаване на лихвените проценти ще продължат да потискат цената на златото, тъй като инвеститорите ще стават все по-склонни да отбягват деноминираните в долари стоки на фона на очакваното поскъпване на зелените пари.

"Това не е най-добрата новина за цената на жълтия метал", заяви Боб Хабъркорн, брокер в RJO Futures. "Мисля, че предстоят тежки времена за златото", добави той, цитиран от WBP Online.

Въпреки продължaващите сблъсъци в Източна Украйна и Ирак цената на златото до голяма степен не реагира на новините. Апетитът за подобряване на доходността се оказва по-мотивиращ за инвеститорите, отколкото залога върху безопасни позиции.

Междувременно декемврийските контракти върху среброто също продължават да губят позиции под натиска на поскъпващия долар. Цената на метал отстъпва с 0,82 на сто до 19,337 долара за тройунция – най-ниското равнище от 12 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:39 | 13.09.22 г.
fallback