fallback

Брентът поевтиня до 13-месечно дъно

Основната причина за понижението на цената е оценката на МАЕ за състоянието на пазара

12:45 | 13.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Фючърсите върху търгувания в Европа петрол сорт Брент поевтиняха до 13-месечно дъно в сряда въпреки продължаващото насилие в Украйна и Близкия Изток.

Цената на брента с доставка през октомври отстъпи с 0,38 на сто до 103,50 долара за барел, достигайки най-ниското си равнище от 25 юни 2013 г.

Същевременно цената на лекия суров петрол WTI с доставка също през октомври спадна с 0,10 на сто до 97,28 долара за барел.

C представения във вторник месечен доклад Международната агенция по енергетика (МАЕ) намали прогнозата си за глобалното търсене на суровината за 2014 г. и 2015 г. Организацията посочи, че пазарите остават добре снабдени въпреки въоръжените конфликти в Либия, Ирак и Украйна.

Инвеститорите очакват представянето на данните за седмичните доставки в САЩ. Цифрите ще предоставят по-широк поглед върху силата на търсенето на петрол от най-големия консуматор в света.

Очакванията на експертите са правителствения доклад да покаже, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 2 млн. барела през миналата седмица, а бензиновите запаси са спаднали с 1,1 млн. барела.

След затварянето на пазара във вторник Американският петролен институт заяви, че запасите от „черно злато“ са нараснали с 229 000 барела през седмицата, която приключи на 8 август в сравнение с очакванията за спад от 2 млн. барела.

Анализът също така показа, че запасите от бензин са се увеличили с 2,7 млн. барела, докато тези на дестилатни горива са намалели с 2,6 млн. барела за периода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:15 | 21.08.22 г.
fallback