fallback

Трети пореден седмичен спад за златото след оптимистичните данни от САЩ

Разпродажбите на среброто също продължиха въпреки колебливостта на американския трудов пазар

09:12 | 04.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Контрактите върху златото поевтиняха за трета поредна седмица, след като оптимистичните новини от САЩ подчертаха тезата, че възстановяването набира скорост.

Цената на актива с доставка през декември спадна с 0,65% за седмицата, след като американската икономика се разшири с 4 на сто през второто тримесечие. Това е най-доброто представяне на икономиката от третото тримесечие на миналата година и показва обрат от свиването в периода януари-март.

По този начин и без това оптимистичните пазарните очаквания за ръст от 3% бяха категорично надминати. Данните са получени от първоначална оценка. Медианната прогноза на 50 икономисти за ръста на БВП през второто тримесечие бе 3% спрямо 3,5% в предишното изследване на Ройтерс, публикувано през юни.

Същевременно спадът през първите три месеца на годината бе коригиран с 0,8 процентни пункта от 2,9 на 2,1 на сто. 

Седмичният спад дойде, въпреки че в петък златото с доставка през декември поскъпна с 0,94% до 1 294,80 долара за тройунция. По-рано през сесията цената бе спаднала до 1 281 долара за тройунция – най-ниското ниво от 19 юни.

Златото възвърна силата си, след като Министерството на труда на САЩ съобщи в петък, че новините работни позиции в неселскостопанския сектор са нараснали със сезонно изгладените 209 000 през юли, което остана под очакванията за ръст от 233 000.

Равнището на безработицата пък се покачи леко до 6,2% след 6,1% през юни. Анализаторите не очакваха изменение.

Разочароващите данни за работните места охладиха оптимизма за ситуацията на пазара на труда и понижиха очакванията, че Федералният резерв ще започне да покачва лихвите по-рано от очакваното.

Жълтият метал бе под силен натиск за разпродажби през последните седмици, след като подобряването на икономиката на САЩ подхрани спекулациите, че Фед ще затегне политиката си по-рано от очакваното, което ще намали нуждата от търсене на злато за хеджиране.

Данните на Комисията по търговия с фючърси на САЩ (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) индикираха, че хедж фондовете са намалили бичите си залози в златни контракти през седмицата, която приключи на 29 юли. Нетните залози достигнаха 122 092 договора в сравнение с 136 120 в предходната седмица.

Същевременно среброто с доставка през септември поевтиня с 0,2% в петък до 20,37 долара за тройунция. За седмицата фючърсите върху благородния метал изтриха 1,26%, отчитайки трети пореден седмичен спад.

Статистиката на CFTC показа, че инвестиционните фондове са намалили бичите си залози в сребърни контракти през седмицата, която приключи на 29 юли. Нетните залози достигнаха 41 699 договора в сравнение с 46 221 в предходната седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:15 | 13.09.22 г.
fallback