fallback

Забавящото се търсене в САЩ и новините от ОПЕК натиснаха петрола под 100 долара

Производството на "черното злато" в Либия нарасна двойно през юли, компенсирайки спадовете в Ирак и Ангола

10:05 | 01.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цените на петрола се понижиха в последните дни вслествие на засилването на производството от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и забавянето на търсенето в САЩ. Двете ключови новини до голяма степен компенсираха притесненията относно потенциалното въздействие на новите санкции срещу Русия и продължаващото насилие и безредици в Близкия Изток, Украйна и Либия.

Търгуваният в Ню Йорк лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) с доставка през септември спадна под 100 долара за барел вчера, достигайки по време на късната азиатска търговия в петък 98,02 долара за барел – най-ниското ниво в последните четири месеца. Само в четвъртък контрактите върху енергийната суровина записаха спад от 2,1 на сто.

Същевременно брентът с доставка също през септември, търгуван на Лондонската борса, поскъпва леко с 0,12 на сто до 106,05 долара за барел в петък въпреки, компенсирайки минимално спада от последните дни.

Производството на петрол от ОПЕК се е увеличило през юли спрямо предходния месец, показа представено на 30 юли проучване на Ройтерс. Докладът се позова на крехкото възстановяване в либийското производство, което е надделяло над спада в Ирак и Ангола.

Доставките от страните от ОПЕК са достигнали средно 30,06 млн. барела на ден през юли спрямо 29,92 млн. барела на ден през юни. И двете стойности са в непосредствена близост до заложената номинална цел на Организацията от 30 млн. барела на ден.

Проучването показа, че Либия е допринесла най-значително за увеличението през юли. Производството в северноафриканската страна се е ускорило до 430 000 барела на ден от 210 000 барела на ден през юни.

Интересна продължава да бъде и ситуацията в отношенията между САЩ и Европейския съюз, от една страна, и Русия, от друга. Въпреки че последните икономически санкции, наложени на Кремъл от Запада включват забрани за износ на технологии за петролната индустрия, анализатори смятат, че производството на петрол на Русия едва ли ще бъде засегнато в краткосрочен план.

Спадът в цената на енергийната суровина обаче бе благоприятстван от забавянето на търсенето в САЩ. Изненадваща се оказа тенденцията от последните седмици на покачване на бензиновите запаси в първата по големина икономика в света, която дойде по време на известния с натовареността си по пътищата летен сезон.

В своя последен седмичен доклад от 30 юли Администрацията за енергийна информация (Energy Information Administration – EIA) съобщи, че бензиновите запаси са се покачили с 365 000 барела до 218,2 млн. барела – най-високото равнище в последните четири месеца.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:08 | 31.08.22 г.
fallback