fallback

Цинкът поскъпна до 3-годишен връх заради спада на инвестициите в добивния сектор

Същевременно медта кръжи около 4-месечен връх, подкрепена от подобрените перспективи за световната икономика

14:50 | 08.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Фючърсите върху търгувания на стоковата борса в Лондон цинк поскъпнаха до тригодишен връх на фона на опасенията, че спадът на инвестициите в добивната промишленост ще ограничи доставките.

Контрактите върху метала поскъпнаха до най-високото си ниво от август 2011 г. при 2 288,75 долара за тон, предава Ройтерс. Впоследствие активът поевтиня леко, за да добави 1,16% за деня до 2 263 долара за тон.

Графика: London Stock Exchange (LSE)

Цената на използвания за поцинковане на стомана метал се увеличи с около 10 на сто през тази година, стимулирана от очакванията за ограничаване на инвестициите в сектора и затваряне на мини, които да доведат до недостиг.

Eкспертите от стоковия брокер Triland Metals отбелязаха, че цинкът привлича все повече интереса на инвестиционната общност с оглед на високата доходност. Въпреки това анализаторите очакваха корекция на пазара.

"Вярвахме, че може да има известна корекция, която да дойде тази седмица, но засега сме опровергани за ужас на някои инвеститори", изтъкнаха те.

Същевременно медта кръжи около 4-месечен връх, подкрепена от обновените перспективи за световната икономика.

Търгуваните в Лондон контракти върху червения метал нараснаха до сесиен връх от 7 182 долара за тон, в близост до 4,5-месечния връх от 7 190 долара от миналата седмица. Впоследствие цената се смъкна до 7 173 долара за тон, постигайки покачване за деня от 0,7 на сто.

Графика: LSE

Поскъпването дойде на фона на перспективите за икономическо възстановяване, които набират все голяма скорост след окуражителни данни за пазара на труда в САЩ и производството в Китай. Поднебесната империя е най-големият консуматор на индустриалния метал, като през 2013 г. бе отговорна за приблизително 40 на сто от търсенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:36 | 10.09.22 г.
fallback