fallback

Инвеститорският интерес спрямо златото отстъпи до 4,5-годишно дъно през юни

Жълтият метал поскъпна с малко под 6% през изминалия месец

13:06 | 02.07.14 г. 5

Нагласите на инвеститорите спрямо златото ca спаднали до 4,5-годишно дъно през миналия месец след умереното покачване на цената в средата на юни, показа ново изследване на базираната в Лондон онлайн платформа за обмен BullionVault.

Жълтият метал поскъпна със 76 долара през месец юни, което бе увеличение от малко под 6 на сто, след миролюбивите нагласи на централните банки и продължаващите конфликти в Украйна и Близкия Изток.

Ценният метал традиционно се разглежда като "безопасно убежище" по време на геополитически кризи и липсата на доходност означава, че той също така се представя добре и в среда с ниски лихвени проценти, припомня CNBC.

По време на търговията в сряда златото продължава да се търгува в близост до 3-месечния максимум. Цената на контрактите с доставка през август расте с 0,09 на сто до 1 327,80 долара за тройунция.

Пред Ройтерс трейдъри посочиха, че физическото търсене от Азия – най-големият пазар на златни кюлчета, е слабо поради покачването на цените. Ценовата подкрепа е дошла от паричните потоци в най-големия златен борсово търгуван фонд в света – SPDR Gold Trust. Самият размер на фонда означава, че той има значително въздействие върху цените.

BullionVault – компанията, която контролира злато на стойност 1,4 млрд. долара, собственост на повече от 52 000 души, посочи във вторник, че месечният ѝ индекс за търсенето на актива е ударил най-ниското си ниво от февруари 2010 г.

В началото на октомври 2009 г. индексът на инвеститорите в злато отчете приблизителен баланс на нетни купувачи спрямо нетни продавачи, достигайки 55,4 пункта. Върховата точка пък бе през септември 2011 г., когато бе отчетено ниво от 71,7 пункта. През юни равнището спадна до 51,2 пункта спрямо 52,4 пункта през май.

"Настроенията към златото сред инвеститорската общественост се понижиха, тъй като металът започна да поскъпва. Миналия месец цената скочи до над 1 300 долара за тройунция, възпирайки новите купувачи и стимулирайки рязко покачване на броя на продавачите", заяви Адриан Аш, ръководител на изследователското звено на компанията.

Aш добави, че въпреки че съотношението на купувачите спрямо продавачите е спаднало, общото клиентско притежание на жълтия метал е нараснало поради по-големите инвеститори, които са разширили позициите си.

Златото поскъпна с приблизително 400% в периода 2002-2012 г., подпомогнато от ниските лихвени проценти, допълнителната ликвидност от Федералния резерв на САЩ и опасенията за глобалната икономика, които насочиха инвеститорите към търсенето на повече активи-убежища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:07 | 12.09.22 г.
fallback