fallback

Златото се задържа над 1 300 долара

Жълтият метал не успя да се възползва от загубата на позиции на щатския долар

08:59 | 30.06.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Фючърсите върху златото запазиха позиции над психологическата граница от 1 300 долара за втора поредна седмица, постигайки четвъртия си пореден седмичен ръст.

Контрактите върху жълтия метал с доставка през август поскъпнаха със скромните 0,23 на сто, затваряйки търговията в петък при ниво от 1 320 долара за тройунция. На седмична база цената на актива се покачи с близо толкова - 0,25%.

Влияние върху пазарните нагласи в петък имаха данните за потребителското доверие, изготвени от Мичиганския университет. Индексът нарасна до 82,5 пункта през юни от 81,9 пункта през май. Пазарните очаквания бяха за равнище от 82,2 пункта.

Докладът обаче не постигна практически нищо, за да промени очакванията, че Федералният резерв ще запази лихвите за продължителен период от време. По-рано през седмицата стана ясно, че американската икономика се е свила повече от очакваното през първо тримесечие.

Министерството на търговията на САЩ съобщи в сряда, че американският брутен вътрешен продукт се е свил с годишния темп от 2,9% в периода януари-март в сравнение с консенсусната прогноза за спад от 1,7 на сто.

Доларовият индекс, който следи представянето на зелените пари спрямо кошница от шест други основни валути, приключи седмицата на ниво от 80,08 пункта – най-ниското от 21 май насам.

Отслабването на зелените пари обикновено стимулира цената на златото, тъй като увеличава привлекателността на метала като алтернативен актив и прави деноминираните в долари стоки по-евтини за притежателите на други валути.

Същевременно среброто с доставка през септември изтри 0,13% до 21,13 долараза тройунция в петък. По-рано през сесията цената се покачи до 21,25 долара за тройунция, което бе най-високото равнище от 18 март.

Въпреки скромния спад в петък септемврийските сребърни фючърси поскъпнаха с 0,89 на сто за седмицата.

Цената на фючърсите върху медта с доставка през септември се повиши до дневен връх от 3,189 долара за паунд в петък преди да се установи при 3,168 долара за паунд, изтривайки 0,13 на сто за деня. На седмична база активът поскъпна с 1,48 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:53 | 09.09.22 г.
fallback