fallback

Златото и среброто поскъпват с по над 1% след заседанието на Фед

Ръстовете на цените дойдоха след загубата на позиции на щатския долар

17:11 | 19.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ценaта на златото се покачи с повече от 1% в четвъртък, достигайки най-високото си равнище в последните три седмици, съобщава Investing. Поскъпването на жълтия метал дойде, след като Федералният резерв на САЩ оповести очакванията си да остане в режим на запазване на лихвените проценти за известен период от време.

Малко след началото на търговията на Wall Street в четвъртък търгуваната на стоковата борса в Ню Йорк суровина с доставка през август поскъпва с 1,74 на сто до 1 294,80 долара за тройунция.

Същевременно среброто с доставка през юли добавя 2% до 20,173 долара за тройунция, което е най-високото равнище от 23 март насам.

Ръстовете дойдоха, след като щатският долар изгуби позиции след края на заседанието на Фед. Американската централна банка не даде ясен отговор дали и кога ще започне да покачва лихвените проценти.

Доларовият индекс, който следи представянето на зелените пари спрямо кошница от шест други основни валути, отстъпва с 0,26% до 80,29 пункта, което е най-ниското ниво от 27 май.

От отслабването на долара обикновено се възползват златото и другите деноминирани в зелените пари стоки, тъй като по-ниската покупателна способност на американската валута увеличава привлекателността на метала като алтернативен актив и го прави по-евтин за притежателите на други парични средства.

Американската централна банка понижи покупките на облигации с 10 млрд. долара до 35 млрд. долара на месец. Банкерите също така запазиха основния си лихвен процент в диапазона 0-0,25%, където той се намира в продължение на последните почти шест години.

Институцията констатира последните увеличения на инфлацията и намаляване на безработицата, но председателят Джанет Йелън отбеляза, че няма ясна формула, според която банката ще започне да покачва лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:44 | 13.09.22 г.
fallback