fallback

ОПЕК: Украинската криза няма да повлияе на цените на газа

Отношенията между Русия и Украйна са с местен характер, посочи генералният секретар на организацията Абдула ал-Бадри

16:37 | 16.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ситуацията в отношенията между Русия и Украйна за газа е c местен характер и няма да повлияе на международните цени на синьото гориво. Такова мнение изрази по време на Световния петролен конгрес в Москва генералният секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Абдула ал-Бадри, цитиран от ИТАР–ТАСС.

"Ситуацията в Украйна вече продължава 2-3 месеца, но не засегна световните енергийни цени. И едва ли ще ги засегне. Да, в последните 2-3 дни пазарът е нервен, заради събитията в Ирак и Украйна. Но, както заявиха руските представители, доставките на газ за Европа няма да бъдат засегнати. Това е местен проблем", посочи ал-Бадри пред репортери.

По думите му ОПЕК очаква бързо разрешаване на споровете между Русия и Украйна.

"Проблемът с Украйна ще бъде решен много скоро и всичко ще се върне към нормалността. И Русия ще възобнови редовния инвестиционния процес...", посочи генералният секретар на ОПЕК.

Въпреки това Организацията вижда Русия като енергиен разпределителен център между Европа и Азия.

"Това е център между Европа и Азия. 30-годишният договор за доставка на руски газ за Китай е очевиден знак, че търсенето в Азия ще расте в продължение на десетилетия. Русия в тази ситуация действа като бъдещ световен енергиен център", отбеляза ал-Бадри, като призова ОПЕК за "здрав" диалог с Русия.

В средата на миналия месец Газпром и китайската CNPC подписаха договор за доставка на руски газ до Китай. Сключеният договор е за 30 години и ще доставя 38 млрд. куб. метро газ годишно. Общата цена на споразумението е 400 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:43 | 13.09.22 г.
fallback