fallback

Преговорите между Русия, Украйна и ЕК за газа отново не постигнаха резултат

Брюксел е подготвил документ за постигнатия напредък и рамка за преговори, с които да се определи цената на газа за Украйна за цяла година

20:08 | 11.06.14 г.

Европейската комисия (ЕК), Русия и Украйна отново не са успели да се споразумеят за цената за доставките на руски газ, съобщава БНР.

Преговорите се предвижда да продължат до понеделник, от когато Газпром заплашва да спре доставките за Украйна.

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, който посредничи при преговорите, е съобщил, че Комисията е изготвила документ за постигнатия напредък и рамка за преговори, с които да се определи цената на газа за Украйна за цяла година.

Йотингер увери, че през следващите 48 часа преговорите между трите страни ще продължат по телефона. Следваща среща не е договорена, а от понеделник "Газпром" планира да въведе предплата за газовите доставки за Украйна, ако дотогава не бъдат изплатени безспорните задължения на Киев.

Руският президент Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС, подчерта, че Украйна трябва да приеме предложението на Газпром за отстъпка от договорната цена от 100 долара и крайна цена от 385 долара за 1000 куб. м, което беше отхвърлено по-рано днес от Киев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:44 | 13.09.22 г.
fallback