fallback

Спредът между брента и суровия петрол WTI продължава да се свива

Ценовата разликата между двата най-търгувани сорта се сви до най-ниското си ниво в последните близо два месеца

09:57 | 09.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ценовата разликата между търгуваните в Лондон петрол сорт брент и в Ню Йорк лек суров петрол се сви до най-ниското си ниво в последните близо два месеца, спадайки до под 6 долара за барел.

Спредът между брента и WTI достигна 5,95 долара за барел към края на търговията в петък в сравнение с 6,70 долара през предходната седмица. Понижението дойде, след като суровият петрол с доставка през юли поскъпна с 0,18 на сто до 102,66 долара за барел в петък. За седмицата активът обаче изгуби скромните 0,04 на сто.

Същевременно търгуваният в Лондон петрол сорт брент с доставка през юли изтри 0,17% до 108,61 долара за барел в петък. Спрямо седмица по-рано пък контрактите поевтиняха с 0,73%.

Данните от петък показаха, че икономиката на САЩ е добавила 217 000 нови работни места през миналия месец. Равнището остана незначително под прогнозите на експертите за ръст от 218 000. Резултатът за април пък бе ревизиран нагоре до 282 000. Същевременно равнището на безработицата се запази стабилно при 5,5-годишното дъно от 6,3%.

Данните бяха приети разнопосочно от пазарните експерти. Въпреки това основните очаквания са Федералният резерв да продължи да се придържа към сегашния темп на намаление на своята програма за изкупуване на активи.

Ден по-рано, в четвъртък, Европейската централна банка (ЕЦБ) представи серия от мерки за стимулиране на икономиката на Стария континент. Институцията намали основната си ставка за рефинансиране до рекордно ниското ниво от 0,15% и наложи отрицателни лихви по депозитите на банките в опит да подпомогне кредитирането на бизнеса.

Ръководената от Марио Драги банка обяви и нова порция евтино финансиране на стойност 400 млрд. евро, предназначена да помогне на банките да отпускат заеми на малките фирми.

Последните данни на Комисията по търговия с фючърси на САЩ (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) показаха, че хедж фондовете са намалили "бичите" си залози в петролни контракти през седмицата, която приключи на 3 юни. Нетните залози достигнаха 343 005 договора в сравнение с 348 069 в предходната седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
fallback