fallback

Севернокорейско злато е навлязло на потребителския пазар в САЩ

Десетки фирми са разкрили, че доставчиците им използват злато, обработено от централната банка на азиатската страна

16:09 | 05.06.14 г. 8

След като редица компании отвъд Океана се оплакаха, че доставчиците им използват минерали от мини, контролирани от въоръжени групи в Конго, частният сектор в САЩ се натъкна на нещо още по-тревожно – много от продуктите може да съдържат севернокорейско злато.

Десетки фирми са разкрили през последната седмица, че техните доставчици използват злато, обработено от централната банка на Северна Корея. Списъкът с дружества включва Hewlett-Packard Co, Ralph Lauren Corp, International Business Machines Corp, Rockwell Automation Corp и Williams-Sonoma Inc.

IBM, например, е разкрила, че използва севернокорейското злато за направата на потребителски системи за съхранение на памет.

Американските санкции засягат пряко вносителите на материали от Северна Корея, дори ако те идват от дълбините на веригата за доставки. "Това е проблем, дори ако суровините идват много косвено от там, чрез доставчици", каза Алехандра Лопес-Касеро, адвокат в Nixon Peabody LLP.

Основните дейности, с които се занимава Севернокорейската централна банка, са осигуряването на валута за режима и прецизирането на злато. До 2006 г. кредиторът рафинираше златни кюлчета, които бяха сертифицирани от London Bullion Market Association, който отговаря за хранилищата на кюлчета в британската столица. По думите на Брус Калдър, вицепрезидент на консултантското дружество Claigan Environmental, дейността на банката по рафиниране вероятно продължава.

Много от компаниите очевидно са разкрили севернокорейската връзка за първи път, тъй като търсят по веригите си за доставки т. нар. "конфликтни точки". Според една от разпоредбите в Закона "Дод-Франк", наречен по фамилиите на двамата му основни автори – сенаторите Крис Дод и Барни Франк, компаниите са длъжни да поставят под наблюдение своите доставчици и да оповестяват дали златото, волфрама, тантала или калая, използвани в техните продукти, не идва от мини, контролирани от санкционирани от законодателството на САЩ страни.

В края на 2013 г. няколко медии, включително севернокорейската държавна агенция Yonhap, съобщиха, че Пхенян обработва и продава злато на Китай. Продажбата на жълтия метал се осъществяваше в противоречие с наставленията на покойния лидер на страната Ким Ир Сен, според когото "в никакъв случай не бива да се разпродават богатствата" на Северна Корея. Според данни на южнокорейското правителство от края на 2013 г. Пхенян разполага с около 2 000 тона злато. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:10 | 14.09.22 г.
fallback