fallback

Петролът поскъпна до 5-седмичен връх

Ръстът дойде след неочаквано силния спад на запазите от суровината в САЩ

09:10 | 26.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Петролните фючърси се повишиха до 5-седмичен връх в петък на фона на сигналите, че американската икономика се отърсва от последиците, свързаните с тежките климатични условия през зимата. Суровият петрол с доставка през юли поскъпна с 0,59 на сто до 104,35 долара за барел. За седмицата цената на фючърсите се покачи с 2,65%, отчитайки втори пореден седмичен ръст. Новата седмица обаче започва с охлаждане на ентусиазма и отстъпление на котировките с 0,4 на сто до малко под 104 долара за барел.

В края на миналата седмица Министерството на търговията в САЩ съобщи, че продажбите на нови жилища са нараснали повече от очакваното – с 6,4% до 433 000 през април. Анализаторите очакваха ръст от 425 000.

Позитивните данни подсилиха доларовия индекс, който следи представянето на зелените пари спрямо кошница от шест други основни валути, до 6-седмичния връх от 80,49 пункта. Впоследствие измерителят отстъпи леко до 80,42 пункта.

По-силният щатски долар обикновено тежи върху представянето на петрола, тъй като прави деноминираната в долари суровина по-скъпа за притежателите на други валути.

Същевременно запасите от суров петрол в САЩ спаднаха със 7,2 млн. барела до общо 391,3 млн. през миналата седмица. Анализаторите очакваха доставките да се увеличат с 0,8 млн. барела.

Инвеститорите продължиха да наблюдават отблизо развитието на ситуацията, свързана с изборите в Украйна. Кризата в Източна Европа традиционно подкрепя цената на петрола, тъй като Русия е един от най-големите износите на суровината. Федерацията произвежда общо 10,4 млн. барела петрол на ден, като изнася 7,4 млн. от тях.

Междувременно брентът с доставка през юли поскъпна с 0,16% до 110,54 долара за барел в петък. За седмицата търгуваната в Лондон суровина добави общо 0,71% на фона на нарастващите опасения за прекъсване на доставките от Либия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:51 | 18.08.22 г.
fallback