fallback

Йотингер си даде срок до края на май за решаването на газовия спор между Русия и Украйна

Според еврокомисаря справедливата цена за руския газ, доставян на Украйна, е "някъде по средата" между 268,5 и 485 долара

21:18 | 19.05.14 г.

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер обеща да се опита да разреши спора между Украйна и Русия за цената на природния газ до края на май, съобщава онлайн изданието EUObserver.com

На брифинг след срещата му с руския енергиен министър Александър Новак и представители на Газпром, Йотингер изрази надежда, че ще се стигне до компромис до края на месеца.

“Имаме график, който приключва на 1 юни. Ние искаме да направим всичко възможно в два кръга от преговори следващата седмица, за да изясним отворените въпроси”, коментира еврокомисарят.

“През последните няколко дни постигнахме напредък по редица въпроси, но ние все още нямаме договор”, допълни той.

Вторият кръг от преговорите между Новак и украинския му колега Юрий Продан са насрочили за 26 май в Берлин, посочва изданието.

В основата на спора е размерът на задълженията на Украйна за газовите доставки от миналата есен досега. Украйна разчита на Русия за повече от половината от нуждите си на газ и се опасява, че Москва може да използва спора за цените като основание да спре доставките.

Газпром настоява, че Киев трябва да плаща по 485 долара за хиляда куб. м синьо гориво. За сравнение, средната цена на природния газ, който руската компания продава на ЕС, е 387 долара.

Украйна не е платила за газа, доставен през последното тримесечие на миналата година и първите четири месеца на тази година и обвинява Газпром, че с решението да удвои цената се опитва да оказва натиск върху финансово затрудненото правителство, което се бори с руското влияние.

Киев е предложил на Москва 4 млрд. долара за газовата сметка до края на май. Сумата обаче покрива цена от 268,5 долара за 1 000 куб. м, която беше договорена от предишния президент Виктор Янукович, след като се отказа от споразумението за асоцииране с Европейския съюз.

Според Йотингер справедливата цена е “някъде по средата”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:22 | 09.09.22 г.
fallback