fallback

Петролът флиртува с едномесечното дъно

Черното злато се опитва да се отърси от най-лошия си седмичен спад от средата на март

09:07 | 28.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на търгуваните на борсата в Ню Йорк петролни фючърси се движи в близост до едномесечното дъно на фона на опасенията за забавяне на търсенето в САЩ.

Лекият суров петрол WTI с доставка през юни приключи петъчната сесия с поевтиняване от 1,31% до 100,60 долара за барел. По-рано през търговията бе достигнато равнище от 100,48 долара – най-ниското от 28 март.

За предходната седмицата цената на "черното злато" се смъкна с 2,98%, отчитайки най-лошия си седмичен спад от средата на март. Новата седмица започва с лек ръст от 0,4 на сто до 101,01 долара за барел.

Администрацията за енергийна информация на САЩ посочи през миналата седмица, че запасите на суров петрол са нараснали с 3,52 млн. барела, удряйки рекордните в историята 397,7 млн. барела. Доставките на суров петрол в САЩ отстъпват вече в 13 от последните 14 седмици, което подчертава опасенията за значително забавяне на търсенето от страна на най-големия консуматор на петрол в света.

В същото време пазарните участници продължават да следят отблизо данните за американската икономика, търсейки сигнали за бъдещето на паричната политика на Федералния резерв.

Американското потребителско доверие нарасна до деветмесечен връх през април, добавяйки нов сигнал, че икономиката се подобрява. Индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет достигна 84,1 пункта през април в сравнение с отчетените 80 пункта през март. Анализаторите очакваха по-лек ръст до 83 пункта.

Последните данни на Комисията по търговия с фючърси на САЩ (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) показаха, че хедж фондовете са намалили бичите си залози в петролни контракти през седмицата, която приключи на 22 април. Нетните залози достигнаха 36 463 договора в сравнение с 47 475 в предходната седмица.

Същевременно в Лондон брентът с доставка през юни се установи при 109,58 долара за барел, поевтинявайки с 0,68 на сто за деня. За седмицата активът изтри 0,09%.

По този начин спредът между брента и WTI достигна 8,98 долараза барел в сравнение с 6,29 долара за барел през изминалата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:57 | 10.09.22 г.
fallback