IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Тайното оръжие" на Русия

Световната автомобилна индустрия ще пострада сериозно, ако Москва ограничи износа на паладий

11:00 | 24.04.14 г. 107
Автор - снимка
Създател
<p>
	Производство във фабриката за паладий &quot;Красцветмет&quot; в Красноярск. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Производство във фабриката за паладий "Красцветмет" в Красноярск. Снимка: архив Ройтерс

Русия не се плаши от възможните икономически санкции срещу нея и заплашва с контрамерки. Санкциите биха били "задънена улица", заяви министър-председателят на страната Дмитрий Медведев във вторник в парламента. Ако Западът все пак ги наложи, Русия "няма да има никакъв избор", освен да се защити срещу тях. По-специално, това означава, че Русия може да ограничи предлагането на основни суровини. При това мнозина си мислят за нефт и газ. Но има и един метал, при който степента на зависимост на Запада е дори по-висока: става дума за паладия, пише в свой материал германският икономически всекидневник Handelsblatt.

Пазарът на паладий е малък, но влиянието на руската държава на него е голямо. Русия има дял от над 42% от световното производство. „Норлиск Никел“, най-големият производител, трябва да координира действията си по износа с „Гохран“ (държавна институция за съхранение и използване на благородни метали и скъпоценни камъни, която се явява подразделение на руското Министерство на финансите). Така „Норлиск Никел“ е задължен да съгласува експорта за всяка отделна страна с „Гохран“. 

В миналото държавата изкупуваше част от производството. Колко големи са в момента запасите, не е известно. Експерти обаче смятат, че складовите запаси през последните години са били продадени до голяма степен. Паладият често се добива като страничен продукт от добива на други метали.

През 2000 г. Русия вече причини сериозен смут на световния пазар. Тогава правителството забави издаването на официалните квоти за износ и се стигна до сериозен недостиг на доставките. В резултат на това цената на паладия се удвои и скочи до над 1000 долара за тройунция – недостигнато и до днес равнище. Тогава индустрията започна да търси алтернативи. Малко по-късно обаче последва и катастрофален срив, като цената се смъкна до 200 долара за тройунция. На пазара му трябваха години, за да се успокои ситуацията.

През март цената на паладия се покачи до най-високото си равнище в последните 2,5 години, след като Западът засили заплашителния си тон спрямо Москва и действията на Кремъл на украинския полуостров Крим. Фючърсите върху благородния метал с доставка през юни поскъпнаха до 777,90 долара за тройунция, което е най-високата стойност от средата на август 2011 г.

Така от началото на годината цената на метала скочи с десет процента, което освен на опасенията за санкции срещу Русия се дължи и на стачки в Южна Африка. Ако конфликтът в Украйна ескалира, цената може да продължи да расте. „Не е изключено да се стигне до недостиг на доставките. Аз не бих подценявал подобна възможност", казва Ойген Вайнберг, експерт по суровините в Commerzbank.

Русия обаче не може да си позволи пълно спиране на доставките  - страната е твърде зависима от приходите от износ. Но дори и сега търсенето на паладий е по-голямо от предлагането. Глобалното производство възлиза на 200 тона на година. Анализатори на Barclays предвиждат за тази година дефицит в доставките от 24,4 тона.

Последна актуализация: 09:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 8 rate down comment 5
MZ/X
преди 10 години
Дори и Русия не твърди, че това били фактите! Руснаците прямо си казаха, че проблемът им е разширението на ЕС и Нато на изток, а не правата на руснаците в Украйна или някакви беззакония и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 12 rate down comment 8
MZ/X
преди 10 години
да спрат Виза и Мастеркард да обслужват Китай и Русия ли? -----------------------------------------------------------------------------------------------------В Русия! Не четеш ли новините! За една банка такова ограничение временно стана факт и над 500 000 руснаци не можеха да теглят пари дори и в Русия :)В резултат на това Путин издаде заповед да си направят собствена руска система, но проблемът е, че техните карти няма да могат да ги ползват в чужбина! Западът държи хиляди такива кранчета с които може много да стъжни живота на руснаците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 19 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 10 години
Европа направи тoва-онова! Ето сухите факти:1.Украйна отказа да подпише споразумение за асоцииране към ЕС поради убиващи украинската икономика клаузи, заложени в него. Опозицията свика в Киев митинг в знак на протест. Янукович предложи продължаване на преговорите с цел смекчаване на условията. Европа отказа.2.В протестите се включиха десни радикални организации и започнаха окупации на обществени и правителствени сгради, барикадираха се улици и площади. Властите изпратиха специализирани полицейски сили без оръжие да въдворят ред, но бяха смазани от агресивни, добре организирани фашизоиди, подкрепяни от десант на официални политически фигури от САЩ и ЕС.3.Властта опита да предприеме антитерористични действия, но беше предупредена от САЩ и ЕС да не го прави. Продължи беззаконието и метежът със завземане на все повече сгради и започнаха репресии върху представители на управляващата Партия на регионите депутати, членове на правителството, държавни служители, съдии, прокурори.4.Президентът предложи мирен план опозицията да освободи завзетите сгради, улиците и площадите, а властта да прибере органите на реда, да предприеме законодателни и конституционни промени, да организира предсрочни избори. Споразумението беше прието. Подписи под него на 21.02.14 положиха ръководителите на протестите, президентът Янукович и като гаранти за спазването му трима външни министри на страни от ЕС Германия, Франция и Полша. С това Европа гарантира изпълнението му.Сега моят въпрос: какво стана после?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 7 rate down comment 1
SS-23
преди 10 години
наистина ли нищо няма да загубиш ако спреш да си плащаш ипотеката?==============================================За да "загубиш" трябва да има какво ! Апартамента е на банката, и аз в момента съм "под наем" ... дооооста скъп наем - 3 пъти по-скъп от реалния !Като даваш - трябва да мислиш на кого и колко даваш и дали изобщо да даваш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 11 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
да спрат Виза и Мастеркард да обслужват Китай и Русия ли? А ако спрат и Бразилия и Индонезия направо да закриват фирмите? А Ривиерата и Лондон няма да спрат да поемат руснаци можеш да си на 100% сигурен, щото и те ще глътнат вода:) Ти си в грешка за руснаците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 11 rate down comment 5
MZ/X
преди 10 години
Не всичко е толкова лесно да се краде! Като им спрат да ги обслужват Виза и Мастеркард ще трябва пак с торби пари да се движат по света, като ги ограничат да пътуват ще се редят седмици на опашки пред посолствата, а френската Ривиера или Лондон е трудно да се замени с Пекин или някой китайски курорт. Много грешиш, че руснакът лесно ще свикне с мизерията! Руснаците в момента са като малки деца пуснати на свобода в един магазин, където има всичко и те потребяват доста над нивото, което пореблява един западняк свикнал с изобилието. Западняците дори съвсем съзнателно си намаляват потреблението, като карат колелета в града и се опитват да живеят природосъобразно. За разлика от тях руснаците ще го приемат като наказание ако вместо кола трябва да се движат с колело!Нали знаеш как реагират малките деца, като им отнемеш новата играчка от която до преди това не са имали нужда. Същото ще е и с руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 8 rate down comment 7
kalendar
преди 10 години
Аз не искам да зарежем ЕС, искам да си променим политиката към ЕС, а и ЕС да си промени политиката към нас. ЕС се държат като СССР в момента. И съм сигурен, че ако си променят отношението тук ще видиш много привърженици(ако и сега да не си признават) на европейското-българите обичат Русия, но са европейци по принцип и мислят като такива. Просто двойният аршин с който ни третират(НЕОСНОВАТЕЛНО!) е нормално да предизвиква такива реакции.Но само на две на три-да, за 50 год. московските господари са били по-добри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 10 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Путин е поставен в позиция или да клекне пред запада или да му се опъне. Толкова е просто. Да не би да предлагаш да зарови томахавката и да се присъедини към е ЕС? Защото когато ЕС реши да се разширява, той не търпи думичката НЕ. Има факти в относително кратката му история, в подкрепа на това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 2
nocalled
преди 10 години
наистина ли нищо няма да загубиш ако спреш да си плащаш ипотеката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
Германия няма да спре да продава Мерцедеси в Русия, защото има заводи там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още