fallback

Руско-украинският конфликт ще понижи търсенето на петрол

Международната агенция по енергетика понижи прогнозата си за световното търсене на горивото през 2014 г.

12:54 | 11.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Конфликтът между Русия и Украйна ще продължи да се отразява върху цената на петрола за месеци напред, според Международната агенция по енергетика, цитирана от CNBC.

Световното търсене на петрол вероятно ще отчете ограничен спад през тази година, тъй като то ще намалее в Русия. Това ще бъде продиктувано от забавянето на икономиката ѝ повече от очакваното, дължащо се на непредвидената ситуация в Украйна, обяви агенцията в месечния си доклад. Тя понижи прогнозата си за световното търсене на петрол през 2014 г. до 1,3 млн. барела на ден.

От друга страна се очаква търсенето на горивото в Азия да се повиши повече от очакваното и до някаква степен да компенсира спада в Русия. Агенцията все още не е констатирала какви ще бъдат потенциалните ефекти от икономическите санкции, наложени на Русия от Запада и предупреди, че е възможно прогнозата ѝ да подлежи на по-нататъшни корекции.

След анексирането на Крим институции като Международния валутен фонд и Световната банка понижиха прогнозите си за руския растеж през 2014 г.

Цената на петрола, измервана чрез сорта Брент, претърпя значителни изменения в началото на март, покрай началния стадий на ситуацията в Крим, но скоро се стабилизира. В началото на април един барел струваше 107,66 долара – едва с 2 долара по-малко от началото на март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:40 | 12.09.22 г.
fallback