fallback

Златото добавя още 1% на фона на несигурността около Украйна

Тласък за покачване на цената на метала дадоха последните данни от Китай и продължаващото напрежение в Украйна

18:04 | 14.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Контрактите върху златото продължават да поскъпват по време на последната търговска сесия за седмицата. Цената на жълтия метал се покачва на фона на засилващите се опасения за възможно по-сериозно напрежение между Украйна и Русия.

Търсенето на актива се засили и с оглед на последните песимистични данни от Китай, които провокираха значителни разпродажби на азиатските борси в петък.

Златните фючърси с доставка април поскъпват с 0,99 на сто до 1 386 долара за тройунция.

В четвъртък априлските договори поскъпнаха с 0,14% до 1 372,4 долара за тройунция.

Инвеститорите останаха предпазливи, след като Русия започна нови военни учения в близост до границата си с Украйна в четвъртък – знак, че Москва не отстъпва от плановете си да анексира Крим.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че ще бъдат наложени сериозни санкции от САЩ и Европа, ако референдумът за присъединяване на Крим към Русия се проведе в неделя, както е планирано.

Пазарите продължават да са изнервени и от публикуваните в четвъртък данни за икономиката на Китай. Индустриалното производство в Поднебесната империя нарасна с 8,6% през първите два месеца на 2014 г., оставайки под пазарните очаквания за ръст от 9,5%. Китайските продажби на дребно пък се разшириха по-слабо спрямо година по-рано.

Среброто с доставка през май от своя страна поскъпва с 2 на сто до 21,623 долара за тройунция. Сесия по-рано активът затвори при ново от 21,198 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:58 | 11.09.22 г.
fallback