fallback

Шанхайската борса пуска деноминирани в юани петролни контракти

Китай е най-големият вносител на петрол в света и e нормално да има повече влияние върху цените, заяви шефът на борсата

13:34 | 13.03.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Шанхайската борса е готова да пусне първите деноминирани в юани петролни фючърси, съобщава China Daily. Целта е контрактите да придобият широка популярност в Азия, след което да наберат и по-сериозно глобално влияние.

Ръководителят на борсата Ян Майдзюн заяви, че чуждестранните инвеститори ще имат право да търгуват с контрактите без да се налага да създават местен филиал на компаниите си. Впоследствие търговията ще се разшири, като в списъка със стоките ще попаднат също така някои благородни и цветни метали, както и естественият каучук.

"Борсата приключи всички технически параметри", отбеляза каза Ян, като посочи, че сега се очаква отговорът от страна на правителството.

"Китай е най-големият вносител на петрол в света. Съвсем естествено е страната да има повече влияние върху световните цени на суровината", отбеляза още ръководителят на Шанхайската борса.

Той не се ангажира с конкретна дата, но посочи, че цялостната процедура ще бъде финализирана до края на годината.

През септември миналата година Китай изпревари САЩ като най-голям нетен вносител на "черно злато" в света.

В свой доклад от началото на февруари Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) посочи, че азиатската страна е надминала Щатите основно поради увеличеното потребление на петрол в региона.

Според EIA Китай е бил отговорен за една трета от световната консумация на петрол през 2013 г. Очакванията за текущата година бяха запазени.

По време на обедната търговия в Европа в четвъртък петролът с доставка през април поскъпва леко с 0,37 на сто до 98,35 долар за барел. По-рано през търговията бе ударен сесиен минимум от 97,95 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:47 | 05.09.22 г.
fallback