fallback

Загуби ли медта блясъка си?

Цената на червения метал се свлече до най-ниското си равнище за последните близо 4 години

12:50 | 12.03.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

На цената на медта отдавна се гледа като на датчик за състоянието на глобалната икономика. Индустриалният метал е използван в направата на почти на всичко – от автомобили до къщи. Последните данни за икономиката на Китай обаче може и да помрачат добре познатия блясък на суровината.

Цената на червения метал се свлече до най-ниското си равнище за последните близо 4 години, губейки 0,65 на сто до 2,933 долара за паунд по време на европейската сесия в сряда.

Сесия по-рано майските фючърси поевтиняха с 2,5 на сто до 2,9520 долара за паунд. С това спадът за последните четири сесии достига близо 9 на сто.

Междувременно в Шанхай медта поевтиня с 5,4% до 43,690 юана за тон – най-ниското ниво от юли 2009 г. насам.

Информация на Ройтерс от тази седмица показа, че китайските компании са използвали средно между 60 и 80 на сто от вноса на мед в страната като обезпечение за финансиране на проблемни проекти, което е подпомогнало последната вълна от разпродажби.

"Това е една невероятна оценка. Тя ще промени възприятието за медта като габарит на китайската икономика, тъй като металът не се използва за промишленото производство, а по-скоро като инструмент за финансиране", заяви Крис Уестън, главен пазарен стратег в IG.

"Ако 80 на сто от вноса на мед в Китай се използват за финансиране или обезпечения, тогава трябва да признаем, че това сериозно би повлияло на ролята на метала като индикатор за глобалната пазарна конюнктура, противно на това, което се случва в останалата част на света", заяви анализаторът във Fat Prophets Resources Дейвид Ленъкс.

Въпреки че Китай е най-големият потребител на мед в света, експертът подчерта, че глобалният апетит за стоката все още доминира. В този смисъл, подобренията в американската и европейските икономики били добър знак за бъдещето на метала.

Повече за пазара на метали вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:11 | 11.09.22 г.
fallback