fallback

Желязото отчете най-големия си еднодневен спад от 4 години насам

Поевтиняването дойде на фона на засилващите се опасения за икономиката на Китай

14:43 | 11.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Австралийските добивни компании бяха изправени пред нов натиск по време на търговията във вторник, след като цената на желязната руда отчете най-големия си еднодневен спад от повече от четири години. Понижението дойде на фона на засилващите се опасения за състоянието на китайската икономика, съобщава Bloomberg.

Цената на желязната руда с незабавна доставка спадна до 104,70 щатски долара за тон, което изпрати суровината в зоната на мечия пазар.

Седмица по-рано спот цената на метала бе на равнище от 114,20 долара за тон.

Движението на цената провокира незабавно поевтиняване на акциите на големите добивни дружества в Австралия. Към края на търговията една ценна книга на BHP Billiton се търгуваше с дневно отстъпление от 4,14 на сто до 36,16 долара за брой. При Rio Tinto пък спадът достигна 5,76 на сто до 61,20 долара.

Опасенията за икономиката на Китай се засилиха, след като официалните данни от уикенда показаха неочакван търговски дефицит от 22,98 млрд. долара през февруари в сравнение с излишъка от 14,8 млрд. долара година по-рано.

Пропадането на цената на суровината с незабавна доставка се отрази и върху априлските фючърсите. Контрактите поевтиняха с 4 долара до 107,94 долара за тон.

Повече по темата вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:23 | 10.09.22 г.
fallback