fallback

Напрежението в Източна Европа продължи да подкрепя златото

Цената на жълтия метал се покачи с над 1% през последната седмица въпреки позитивните данни за икономиката на САЩ

09:15 | 10.03.14 г.

Фючърсите върху златото поскъпнаха с над 1% през последната седмица, подкрепени от политическо напрежение в Източна Европа. Въпреки това ръстът на цената бе ограничен с оглед на положителните данни за икономиката на САЩ.

Златните фючърси с доставка април поевтиняха с 1,01 на сто в петък до 1 338,20 долара за тройунция. Въпреки това активът добави 1,24% на седмична база на фона на завишеното напрежение между Русия и САЩ, което подкрепи търсенето на инвестиционни убежища.

Междувременно среброто с доставка през май потъна до дневно дъно от 20,75 долара за тройунция в петък, за да отчете в крайна сметка спад от 2,99 на сто до 20,92 долара за тройунция.

Майските фючърси изгубиха 1,5% на седмична база, постигайки второто си поредно седмично понижение, пише Invesitng.

Златото и среброто бяха подложени на тежък натиск за разпродажби, след като Министерството на труда съобщи, че икономиката на САЩ е добавила 175 000 работни места през февруари. Очакванията на анализаторите бяха за ръст от 149 000.

Равнището на безработицата от своя страна пък се покачи леко до 6,7% от 6,6%, тъй като повече хора се присъединиха към работната сила.

Оптимистичният доклад за заетостта подхрани очакванията, че Федералният резерв ще продължи с ограничаването на покупките си на облигации. Мащабните стимули на американската централна банка повишиха значително цената на благородните метали в последните години.

Същевременно цената на медта с доставка през май се срина с 4,21% в петък, установявайки се на ниво от 3,082 долара за паунд – най-ниското от 31 юли миналата година.

Цената на червения метал се понижи с 3,29% за седмицата на фона на опасенията за състоянието на китайската икономика. Азиатската страна е най-големият консуматор на суровината в световен план.

Изнесените през уикенда данни показаха, че китайският износ е отстъпил с 18,1% на годишна база през февруари. Пазарните очаквания бяха за ръст от 6,8%. Вносът от своя страна се е покачил с 10,1% в ​​сравнение с прогнозите за увеличение от 8%.

Значителният спад в износа на Китай доведе до дефицит в размер на 22,98 млрд. долара в сравнение с излишъка от 31,86 млрд. долара през януари. Анализаторите очакваха излишък от 14,5 млрд. долара през втория месец на годината.

Отделен доклад показа, че инфлацията на потребителските цени в Китай се е повишила с 2% през февруари в съответствие с очакванията. Инфлацията на цените на производител пък е намаляла с 2 на сто в ​​сравнение с прогнозите за спад от 1,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:55 | 13.09.22 г.
fallback