fallback

Цената на петрола записа шеста поредна седмица на повишение

Студеното време в САЩ продължи да стимулира търсенето на "черно злато"

08:10 | 24.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на лекия суров петрол записа шести пореден седмичен ръст. Въпреки някои противоречиви данни за икономиката на САЩ черното злато повиши цената си с над 2% през изминалите пет търговски сесии.

В петък търгуваният на борсата в Ню Йорк петрол с доставка през април отстъпи с 0,54 на сто до 102,20 долара за барел, макар в рамките на търговията да беше достигнато и нивото от 101,69 долара за барел. В четвъртък пък суровината отстъпи с 0,09 на сто до 102,75 долара за барел.

Новата седмица започва с минимално повишение на цената с 0,3 на сто до 102,48 долара за барел. Цената на "черното злато" бе поставена под известен натиск през миналата седмица след публикуването на правителствения доклад за имотния сектор в петък. Данните показаха, че продажбите на съществуващи жилища са намалели с 5,1% през първия месец на 2014 г., ударяйки 18-месечно дъно.

Разочароващите данни дойдоха ден, след като подразделението на Фед във Филаделфия съобщи, че производственият му индекс е спаднал до 12-месечно дъно от -6,3 пункта през февруари спрямо постигнатите 9,4 пункта месец по-рано.

Последните колебливи данни за американската икономика подхраниха опасенията, че възстановяването е изгубило инерция.

По-рано през седмицата цената на „черното злато“ изкачи 4-месечен връх на фона на спекулациите, че метеорологичните условия в американския североизток ще повишат търсенето на енергийни продукти за отопление.

Данните на Комисията по търговия с фючърси на САЩ показаха, че хедж фондовете са повишили бичите си залози в петролни контракти през седмицата, която приключи на 18 февруари. Нетните залози достигнаха 331 857 договора в сравнение с 306 021 в предходната седмица.

Междувременно търгуваният на борсата в Лондон петрол сорт брент с доставка през април поевтиня с 0,41% до 109,85 долара за барел в петък. На седмична база цената на актива се покачи с 0,7 на сто.

По този начин спредът между брента и WTI достигна 7,65 долара за барел към края на търговията в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:35 | 14.09.22 г.
fallback